Wielowarstwowe bambusowe parowary umożliwiają jednoczesne gotowanie różnorodnych przystawek, warzyw i innych potraw. Bambusowe parowary to prawdziwe dzieło rzemieślnicze.
Działają, utrzymując jedzenie nad gotującą się wodą, umożliwiając w ten sposób przepływ pary i gotowanie. Parowiec będzie musiał być umieszczony na czymś w rodzaju miski do góry nogami, aby utrzymać go nad wodą i nie zanurzać w wodzie, aby para mogła przechodzić bez moczenia zawartości. Dlatego musisz mieć wok/rondel większy i szerszy niż parowiec, aby parowiec mógł wygodnie zmieścić się w środku.
Po ugotowaniu, w celu przechowywania należy delikatnie ręcznie wyczyścić bambusowy naczynie do gotowania na parze ciepłą wodą z płynnym detergentem, a następnie pozostawić do wyschnięcia na powietrzu.
Jedzenie można również gotować na ceramicznych talerzach umieszczonych wewnątrz parowaru, aby utrzymać bambusowy parowiec w czystości.