Grzyby mun to niezwykle popularny dodatek do potraw kuchni Dalekiego Wschodu. Wyróżniają się charakterystyczną elastycznością i chrupkością. Z wyglądu przypominją ucho - stąd ich polska nazwa: uszak bzowy. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważane za znakomite źródło zdrowia. Wpływają na krzepliwość krwi i odporność. Znakomicie chłoną smaki i stosuje się je na zasadzie kontrastu do jasnych i kolorowych dań. Przed przyrządzeniem moczy się je w ciepłej wodzie około 30 min. Grzyby miękną i wielkość ich powiększa się 3-4 krotnie. Przed gotowaniem usuwa się z grzybów twarde trzonki.
Skład: 100% grzyby Mun - Auricularia Polytricha - Uszak Bzowy
Przepis i zastosowanie: zobacz przepisy
Sposób przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zalecamy przeszypać do pojemnika z przykrywką lub do słoika.
Wartości odżywcze w 100 g :
Wartośc energetyczna 305,8 kcal
Białko:4,9 g
Węglowodany: 70,2 g
Tłuszcz: 0,6 g
Certyfikacja:
Certyfikat PGIS* dla towarów importowanych z poza UE dopuszczonych do obrotu.
*PGIS – Państwowy Graniczny Inspektorat Sanitarny