Makaron HU TIEU był pierwotnie wytwarzany z mąki ryżowej, a jego oryginał został przywieziony do Wietnamu przez chińskich imigrantów i wygnańców. Oryginalna chińska zupa z makaronem, która istnieje do dziś, to miękki HU TIEU
Chiński miękki makaron HU TIEU jest podobny do makaronu PHO, ale jest bardziej miękki, przejrzysty, kruchy i większy niż makaron. Wiele osób uważa, że chiński miękki makaron HU TIEU i pho to „bliźniaki”, chociaż każdy makaron ma swoją nazwę, ale są one tak podobne, że trudno je odróżnić.
Południowcy od czasów starożytnych przekształcili oryginalny miękki makaron w charakterystyczny makaron do żucia. Warto przypomnieć, że większość mieszkańców Wietnamu Południowego lubi jeść tylko makaron do żucia HU TIEU, mimo setek lat życia w harmonii z Wietnamczykami pochodzenia chińskiego.
Normalny makaron do żucia HU TIEU jest wytwarzany z mąki ryżowej, w zależności od dobrego lub złego ryżu, określana jest jakość i cena makaronu.
Sposób przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat PGIS* dla towarów importowanych z poza UE dopuszczonych do obrotu.
*PGIS – Państwowy Graniczny Inspektorat Sanitarny