E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Baozi / bánh bao

fot. Flickr/ MannaFoodTruck
fot. Flickr/ MannaFoodTruck

Składniki:

Ciasto:
420 g mąka pszenna
7 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
260-270 ml ciepłego letniego mleka
20 ml oleju
100 g cukru (jeśli chcesz słodsze ciasto, możesz dać więcej)
Farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
kełbaski lap-cheong pokrojone na cienkie plastry
Grzyby mun pokrojone w nitki
Grzyby shitake drobno pokrojone (opcjonalnie)
Jajka przepiórcze lub kurze ugotowane na twardo
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu ostrygowego
1 cebula pokrojona w kostkę
½ łyżeczki oleju sezamowego
1 dymka drobno pokrojona
sól do smaku

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać ze sobą. Na niewielką ilość mięsa umieścić 1 jajko kurze lub 2 przepiórcze i uformować kulkę. Wymieszać w misce mąkę, sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłe mleko i mieszać przez 10 minut. Następnie dodać olej i mieszać przez kolejne 10 minut. Ścierkę namoczyć w ciepłej wodzie, wyżymać porządnie i przykryć nią miskę. Po 2-3 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wymieszać ciasto i podzielić na małe porcje. Rozwałkować ciasto po bokach w taki sposób, aby środek był grubszy niż brzegi. Ułożyć kulkę farszu i zawinąć nim ciasto.
Ciasto położyć na papierze woskowym i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Zagotować garnek wody z 2 łyżkami octu. Włożyć naczynie z ciastami do wrzącej wody i gotować na parze przez 15 minut. Potem zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 15 minut. W ten sposób ciasto pozostaje białe.