E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Krab w sosie chilli

fot. Flickr/ Chris Chen 陳依勤
fot. Flickr/ Chris Chen 陳依勤

Składniki:

450 krabów błotnych
8 ząbków czosnku, grubo siekanych
8 świeżych papryczek chilli, grubo siekanych
1 jajko
2 szczypiorki, pocięte na długość palca
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 pęczek kolendry

Sos
1 szklanka wody
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ciemnej pasty miso (opcjonalnie)
¼ łyżeczki soli

Składniki sosu połącz ze sobą.
Rozgrzej olej w woku lub rondlu na dużym ogniu. Przesmaż czosnek przez ok 1 minutę. Dodaj chilli i smaż do wydzielenia się aromatu. Dodaj kraby, smaż do momentu czerwienienia się skorup. Dodaj sos i wymieszaj. Duś pod przykryciem, aż skorupy będą całe czerwone.
Wbij jajko do patelni i rozbełtaj widelcem, duś do ścięcia. Wlej sok z cytryny i dorzuć szczypiorek.