E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Krewetki w cieście z batatami/ bánh tôm

fot. vietq.vn
fot. vietq.vn

Składniki:

1 kg świeżych krewetek
350 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej
800 ml wody
3 słodkie ziemniaki
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
kilka łyżek białego sezamu (opcjonalne)
sos słodko-kwaśny
Zioła wszelkiego rodzaju, sałata

Bataty dokładnie umyć, można obrać bądź zostawić w mundurkach. Pokroić na paski o podstawie 5x3 mm. Przesiać 2 mąki, sól, cukier przez sito, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać bataty, by nasiąkły ciastem. Nabrać chochlą ciasto z ziemniakami, na to położyć krewetkę, obrócić nią, by była pokryta 1 warstwą ciasta. Powoli nakładać ciasto na dobrze rozgrzany olej, smażyć do uzyskania zrumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął olej. Podawać gorące z ziołami i sosem.