E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Kurczak chrupiący po tajsku

fot. Flickr/ Alpha
fot. Flickr/ Alpha

Składniki:

2 uda z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
2-3 korzeni kolendry
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
½ łyżeczki soli
½ łyżki bulionu z kury w proszku
¼ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżki czerwonego curry
¼ szklanki mąki tempura
¼ szklanki wody
¼ szklanki pokruszonego lodu
4 szklanki oleju do smażenia

Sos:
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki soku z tamaryndowca
1 łyżeczka soku w limonki
½ łyżeczki prażonego ryżu

W moździerzu zmiażdż czosnek, korzeń kolendry i trawę cytrynową. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki wraz z wodą i lodem. Z ud kurczaka usuń kości, zanurz w marynacie dokładnie wmasując ją w mięso. Zamknij naczynie i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzej olej w patelni i smaż zaczynając od strony ze skórą na złoty kolor. Zwiększ temperaturę pod koniec smażenia. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Składniki sosu wymieszaj ze sobą.