E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Pad Thai z krewetkami

Asia Tasty
Asia Tasty

Składniki:

Sos:
250 g pasty z tamaryndowca
500 g cukru
1 szklanka sosu rybnego
1 szklanka koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
2 l wody
Pozostałe:
1 kg krewetek
800 g makaronu ryżowego (powyżej 3 mm), po odstaniu w wodzie
1 szklanka smażonego tofu, pokrojonego w kostkę
200 g kiełków fasoli
100 g dymki, pokrojonej na kawałki o długości ok. 3 cm
8 szt. jajek
200 g zmielonych orzeszków ziemnych
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
1 łyżka stołowa sosu rybnego
2 łyżki stołowe oleju do smażenia
1 szklanka czerwonej cebuli, drobno posiekanej
5 kawałków limonki lub cytryny

Przygotowanie:
Sos:
Wodę wlać do garnka i zagotować. Dodać pastę z tamaryndowca, a następnie cukier, sos rybny, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Po ponownym doprowadzeniu do wrzenia gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 min.
Całość:
Do gorącego oleju wrzucić krewetki. Następnie dodać jajka i cebulę. Smażyć wciąż mieszając. Potem dodać makaron, a następnie cukier, sos rybny i sos ostrygowy. W następnej kolejności dodać tofu, kiełki i dymkę. Potem dodać uprzednio przygotowany sos do Pad Thai.
Podawać z ćwiartką cytryny i zmielonymi orzeszkami.
Smacznego!