E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Pierogi z krewetkami/ bánh bột lọc

fot. vietjetair.biz.vn
fot. vietjetair.biz.vn

Składniki:

Ciasto:
370 g mąki z tapioki
50 g mąki z manioku
½ łyżeczki soli
270-290 ml gorącej wody
Farsz:
200 g małych krewetek
150 g boczku ½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka sosu rybnego,
3 łyżki posiekanej szalotki,
wyciśnięty czosnek
Dodatkowo:
3 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej szalotki,
szklanka posiekanego szczypiorku
Sos:
2 łyżki sosu rybnego
2½ łyżki cukru
9 łyżek wody
2 łyżki soku z cytryny

Boczek pokroić na małe kawałeczki. Zamarynować z obranymi krewetkami w cebuli, soli, cukru, pieprzu, sosie rybnym.
Na rozgrzanym oleju zeszklić 2 łyżki szalotki. Dołożyć 1 łyżkę oleju i na dużym ogniu podsmażyć mięso. Gdy mięso się zarumieni, wrzucić krewetki. Wyłączyć ogień, gdy krewetki zmienią kolor. Uwaga, mięso powinno być usmażone, nie może lecieć z niego sok.
200 g mąki z tapioki, 20 g mąki z manioku, ½ łyżeczki soli wymieszać w misce. Wlać 270 ml gorącej wody i wymieszać. Dorzucić pozostałą mąkę i wymieszać, póki ciasto jest jeszcze ciepłe. Najlepiej robić to w rękawiczkach. W ten sposób ciasto będzie gładkie i jednolite. Zrolować ciasto na podłużne wałki i schować do torebek foliowych, by nie wyschło. Nożem odkroić mniejsze kawałki i rozwałkować, nie muszą być bardzo cienkie. Nałożyć farsz na ciasto i zawinąć. Podsmażyć szklankę szczypiorku na odrobinie rozgrzanego oleju przez krótką chwilę.
Pierogi ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, ½ łyżeczki soli, na średnim oleju. Gdy wypłyną (jeszcze nie będą przezroczyste), wyłowić je do wody z lodem. Później wymieszać w oleju ze szczypiorkiem.
Zjeść mocząc w sosie.