E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Sakiewki/ Toong tong

fot. gbboden.com
fot. gbboden.com

Składniki:

Farsz:
100 g średnich krewetek, oczyszczone, bez skorupek, posiekane
100 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka kasztanów wodnych, posiekane
1 łyżka grzybów shiitake, posiekane
½ łyżki cukru
1 łyżeczka korzeni kolendry, drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
Pozostałe składniki:
15 papierów won ton
szczypiorek, zblanszowany i pokrojony na cienkie nitki do zawiązania sakiewek
sos słodki ze śliwką lub słodki z chilli do maczania
olej do smażenia

W dużej misce wymieszać składniki farszu. Zagnieść porządnie, aż stanie się gładką masą. Na dłoni położyć papier won ton, umieścić łyżeczkę farszu w środek. Zebrać rogi w sakiewkę i zawiązać szczypiorkiem. Smażyć na głębokim oleju przez 3-5 minut na złoty kolor. Osuszyć na ręczniku. Podawać z sosem i świeżymi warzywami