E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Spring rolls

fot. Flickr/ stu_spivack
fot. Flickr/ stu_spivack

Składniki:

15 papierów spring roll
1 szklanka grzybów shiitake
1 szklanka makaronu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżki rozdrobnionego czosnku
2 łyżki posiekanej szalotki
½ łyżeczki białego pieprzu
¼ szklanki wody po moczeniu grzybów
Olej do smażenia
Sos:
4 łyżki octu
5 łyżek cukru
papryczka chilli

Namocz grzyby w wodzie na 2 godziny. Wyciśnij i pokrój na cienkie paski. Zachowaj wodę na później. Rozmroź papier do spring roll. Namocz makaron sojowy w letniej wodzie na 10 minut, aż zmiękną. Odsącz i przekrój na pół. Podsmaż grzyby w 1 łyżce oleju, sosie ostrygowym i 2 łyżkach sosu sojowego na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewaj powoli wodę po grzybach i smaż, aż odparuje. Odstaw na bok. Podsmaż czosnek do uzyskania aromatu, dodaj makaron, grzyby i pozostałe sosy. Mieszaj dokładnie. Dodaj szalotkę i pieprz, odstaw na bok do ostygnięcia.
Nałóż na papier 2 łyżki farszu i zawiń ciasto zaklejając jajkiem, wodą lub pastą mączną (mała łyżka mąki pszennej z wodą). Smaż na nieco wyższym ogniu na rumiano, odstaw na bok, by nadmiar tłuszczu ociekł.
Zmiażdż papryczki chilli, zmieszaj z octem i cukrem. Duś na małym ogniu aż zgęstnieje, około 5 minut.
*Tajskie sosy ostrygowe są zazwyczaj mniej słone niż chińskie. Jeżeli używasz chińskiego, zmniejsz jego ilość. Pilnuj, by papier spring roll nie wysechł w trakcie robienia, przykryj wilgotną ścierką także zawinięte rolki. Możesz dawać dowolne nadzienia jak i dodatki.