E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Zupa Bún Bò Huế

fot. Flickr/ Alpha
fot. Flickr/ Alpha

Składniki:

Bulion:
1 kg kości z ogona wołowego, pokrojone na kawałki 5-6 cm
1 kg kości podudzia wołowego, pokrojone na kawałki 5-6 cm
1 kg kości z szyi wieprzowej
1 kg szpiku wołowego, pokrojony na kawałki 5-6 cm
½ kg mostka wołowego
8 łodyg trawy cytrynowej
Zupa:
1 ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
1 łyżeczka zmielonego annato
¼ i 2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka szalotki, pokrojonej na plastry
1 łyżeczka zmielonego czosnku
¼ szklanki drobno posiekanej trawy cytrynowej
2 łyżeczki pasty z krewetek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
400 g makaronu ryżowego bun
Dodatki:
Tajska bazylia
Pachnotka
Poszatkowana kapusta biała lub czerwona
Kawałki cytryny lub limonki
Cienko pokrojona cebula

Gotowa kostka rosołowa

Zrób bulion: upewnij się, że garnek jest odpowiednio duży. Zalej kości wodą na tyle, by wystawała 2,5 cm nad poziomem kości, wyjmij je. Doprowadź wodę do wrzenia, wrzuć kości. Zagotuj ponownie i gotuj przez 3 minuty. Przepłucz kości pod bieżącą zimną wodą, wypłucz garnek. Wrzuć je z powrotem do garnka, dodaj szpik i mostek. Odetnij bladą, mięsistą część trawy cytrynowej, odrzucając zielone końcówki. Zmiażdż trawę i dorzuć do garnka. Wlej 7,5 l wody i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i usuwaj wszelkie szumowiny.
Po 45 minutach przygotuj miskę z lodowatą wodą. Sprawdź, czy mostek jest gotowy: przenieś mostek na talerz, wbij pałeczkę. Sok powinien być klarowny. Jeśli nie jest, gotuj dalej i sprawdzaj co 10 minut. Jeśli będzie gotowy, wstaw do miski z wodą, by zatrzymać proces gotowania i nadać mu intensywniejszy smak. Kiedy się wystudzi, osusz i wstaw do lodówki.
Bulion gotuj przez kolejne 2 godziny, usuwając regularnie szumowiny. Zdejmij z ognia i usuń większe kawałki. Przelej przez sito do dużego garnka. Usuń większość tłuszczu z powierzchni. Wstaw na średni ogień.
W moździerzu zmiel płatki czerwonej papryki i annato do proszku. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Wrzuć zmielone składniki i mieszaj przez 10 sekund. Dodaj szalotkę, czosnek, trawę cytrynową i pastę krewetkową, mieszaj przez kolejne 2 minuty, aż zacznie się unosić aromat, a szalotka dopiero zaczyna mięknąć.
Dodaj zawartość patelni do garnka z solą i cukrem i duś przez 20 minut. W miarę potrzeby dopraw. Przygotuj dodatki na talerzu, cienko pokrój mostek w poprzek prążków. Nałóż makaron do misek, na to połóż mięso, zalej bulionem i podawaj z talerzem dodatków.