E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Bò lá lốt - wołowina w liściach betel

fot. flickr.com/ Magalie L'Abbé
fot. flickr.com/ Magalie L'Abbé

Składniki:

500 g wołowiny, mielonej lub drobno posiekanej
100 g słoniny mielonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka siekanej szalotki
1 łyżki siekanej trawy cytrynowej
1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
3 łyżki miażdżonych orzeszków ziemnych (opcja)
Liście betel (30-35 sztuk)
Świeże warzywa i zioła:
sałata,
Mięta
Pachnotka
Kolendra
500 g makaronu ryżowego bun
Sos rybnydo maczania

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, przyprawy i orzeszki, odstaw na 30 minut. Oderwij każdy liść betel od gałązki, umyj dokładnie i delikatnie wysusz. Połóż liść ciemniejszą stroną na dół, nałóż ok 1 łyżkę nadzienia na początku liścia i zwijaj prawie do końca. Zrób dziurkę na środku i włóż tam szypułek. Możesz nadziać na patyczki od szaszłyka i grillować albo upiec w 180 stopniach przez 15-20 minut, smarując olejem, by nie wyschły. Możesz także usmażyć na niewielkiej ilości oleju przez 2-3 minuty na każdą stronę.

Podawaj posypane zmiażdżonymi orzeszkami, z warzywami i ziołami oraz makaronem.