E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Bún chả Hà Nội

fot. flickr.com/ Roland Tanglao
fot. flickr.com/ Roland Tanglao

Składniki:

500 g boczku
500 g karkówki
Cebula
Cytryna
2 ząbku czosnku
Chilli
Kalarepa (może być też ogórek albo zielona papaja)
Marchewka
Sałata
Pachnotka
Mięta
Bazylia
Marzymięta
Kiełki
3 łyżki sosu rybnego
4 łyżki cukru
Sos ostrygowy
Miód
1 kg makaronu ryżowego bun

Marynata: 3 łyżki cukru rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody na patelni i gotuj aż lekko zbrązowieje. Dodaj niewielką ilość wody, zagotuj wszystko. Uważaj, aby nie przypalić za mocno, bo mięso uzyska nieładny kolor.
Boczek pokrój na cienkie plasterki. Dodaj przygotowaną marynatę, cukier, sos rybny, sos ostrygowy, miód oraz drobno posiekane cebulę i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i zamknij w pojemniku.
Karkówkę zmiel, a najlepiej posiekaj drobno. Zmieszaj z taką samą marynatą jak boczek, zamknij w innym pojemniku. Oba mięsa wstaw do lodówki na 3-4 godziny, można też na całą noc.

Sos: marchewkę i kalarepę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Kalarepę zmieszaj ze szczyptą soli, by odciągnąć nieco wody. Warzywa wymieszaj z cukrem, octem i czosnkiem. Do wody dodaj cukier, drobno posiekany czosnek, ocet, sok z cytryny w ilości, jakiej Ci odpowiada. Dopraw sosem rybnym do smaku. Dodaj zamarynowane warzywa i drobno posiekane chilli.
Makaron ugotuj wg przepisu.

Z mielonego mięsa zrób niewielkie kulki i ułóż w formie do grillowania. Opiekaj po obu stronach równomiernie. Oddzielnie grilluj boczek. Można też upiec mięso w piekarniku, w 220 stopniach przez 10 minut.

Podawaj z sosem, ziołami i ugotowanym makaronem ryżowym.