E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Enoki zawijane w bekonie

fot. Flickr/ boonnaree2008
fot. Flickr/ boonnaree2008

Składniki:

12 plasterków boczku przekrojonych w poprzek
2 paczki enoki, przycięte i podzielone na 24 pakiety
3 dymki, podzielone na ćwiartki i pokrojone na 7 cm paski
1 marchewka, obrana i pokrojona na cienkie paski
Świeżo mielony pieprz

Sos:
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka wina ryżowego lub sherry
¼ łyżeczki oleju sezamowego

Rozgrzej piekarnik do 220 st. Wyłóż blachę pergaminem, ułóż boczek 3 cm od siebie. Ustaw grzyby na boczku, na to dymkę i marchewkę oraz dopraw pieprzem. Zawiń w ciasny rulon i zabezpiecz wykałaczkami. Upiecz przez 18 minut albo aż boczek będzie rumiany i chrupiący. Wyłóż na ręcznik papierowy i wyjmij wykałaczki. Podawaj gorące z sosem.