E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Kaczka z sosem śliwkowym - od Oli

fot. Poznaj Smaki Świata
fot. Poznaj Smaki Świata
Składniki:
kaczka o wadze około 2 kg
4 łyżki płynnego miodu
8 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
odrobina kurkumy i suszonego chili
sól

Sos śliwkowy:
4 śliwki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki soku z cytryny
szczypta suszonego imbiru
1/2 łyżeczki chili w płatkach
4 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Oczyszczoną, umytą kaczkę dzielimy na porcje: skrzydełka udka i piersi. Skórę na piersiach nacinamy. Mieszamy miód z połową sosu sojowego, drobno posiekanym czosnkiem, cytryną i przyprawami. Tak przygotowaną marynatą smarujemy każdy kawałek kaczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, polewamy kaczkę pozostałą połową sosu sojowego i pieczemy jeszcze przez 1/2 godziny, aż ładnie się zarumieni.

Aby przygotować sos kroimy śliwki w kostkę. Patelnie ustawiamy na możliwie najmniejszym palniku. Wrzucamy na nią śliwki. Dodajemy cukier, po chwili ocet, cytrynę, imbir i chili. Podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu przez około 10-15 minut, cały czas ostrożnie mieszając.Gdy odrobinę zgęstnieje i zrobi się ładny fioletowy kolor możemy dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Kaczkę podajemy z sosem śliwkowym i ryżem.


Za przepis serdecznie dziękujemy Oli. Więcej jej przepisów znajdziecie na poznajsmakiswiata.blogspot.com