E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Massaman curry z kurczakiem/ gaeng matsaman

fot. Flickr/ jules
fot. Flickr/ jules

Składniki:

4 łyżki curry (składniki poniżej lub gotowej pasty)
3 łyżki oleju
1 pałka i 2 udka kurczaka
1 szklanka kremu kokosowego (wystarczy kremowa warstwa puszkowanego mleka, nie wstrząśnij przed użyciem)
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka białych ziemniaków
1 szklanka cebuli
4 owoce kardamonu
¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru palmowego
½ laski cynamonu
2 suszone liście cassia
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki pasty z tamaryndowca

Pasta curry:
10 papryczek chilli, prażonych, namoczonych, z usuniętymi pestkami
½ łyżeczki prażonych ziaren pieprzu
1 łyżeczka prażonych nasion kolendry
1 łyżeczka prażonych nasion kminu
2 prażone goździki
2 prażone owoce kardamonu
1 łyżeczka pasty krewetkowej
½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka startej skórki limonki kaffir
2 łyżeczka galangalu
1 łyżka korzeni kolendry
1 łyżka trawy cytrynowej
¼ szklanki szalotki
2 łyżki czosnku

Gotowe pasty massaman curry

Ugniataj prażone nasiona do curry w moździerzu do otrzymania proszku, odstaw na bok. Zmiażdż chilli i po kolei dodawaj składniki po otrzymaniu jednolitej konsystencji zaczynając od twardych i suchych składników do miękkich. Dodaj sproszkowane nasiona i pastę krewetkową, dobrze wymieszaj. Jeśli używasz miksera, wymieszaj wszystkie składniki na raz.
Pokrój ziemniaki i cebulę na kęski. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i podsmaż pastę curry do wydzielenia aromatu, ok 3-4 minuty. Mieszaj przez cały czas, żeby się nie przypaliło. Dodaj kurczaka i smaż przez ok 2-3 minuty, aż się zamknie z zewnątrz. Dodaj krem kokosowy, duś do oddzielenia się tłuszczu, 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, cebulę, orzeszki i mleko kokosowe, duś przez kilka minut. Dodaj cynamon, kardamon, liście cassia, dokładnie wymieszaj.
Duś i mieszaj aż mikstura zbrązowieje i spora część oleju się oddzieli, przez ok 15-20 minut. Jeśli jest za sucha, dodaj wody. Dodaj sosu rybnego, cukier palmowy i pastę z tamaryndowca na koniec.
Podawaj z ryżem jaśminowym.