E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Mee goreng

fot. Flickr/ Alpha
fot. Flickr/ Alpha

Składniki:

500 g makaronu jajecznego
200 g świeżych warzyw liściastych (np kapusty), poszatkowane
2 szklanki kiełków
1 kotlet rybny, pokrojony na cienkie plasterki
200 g świeżych krewetek, średnich, obranych
1 kalmar, pokrojony w kostkę
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 cebula, pokrojona w plastry
2 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
1 łyżka cukru
Kilka kropli oleju sezamowego
Sól do smaku
Olej
2-3 łyżki bulionu z kurczaka
Zmiksowane ze sobą:
5 suszonych papryczek chilli, namoczone z usuniętymi nasionami
5 ząbków czosnku
Do dekoracji:
Szczypiorek
Kolendra
Cytryna, pokrojona na plastry

Rozgrzej olej na woku i zeszklij cebulę. Dodaj zmiksowane składniki i smaż do wydzielenia aromatu. Wlej sos ostrygowy, sos pomidorowy i rosół oraz wrzuć pomidory. Wymieszaj dokładnie. Duś przez 1-2 minuty. Dodaj krewetki, kalmary i warzywa. Wymieszaj. Dodaj kotlet rybny. Dodaj cukru, soli do smaku i sos sojowy. Wymieszaj. Wrzuć makaron i kiełki. Mieszaj i gotuj aż makaron zmięknie i połączy się z pozostałymi składnikami. Możesz dodać więcej bulionu, jeśli jest za suchy.
Podawaj gorące z cytryną i ziołami.