E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Panang curry

fot. Flickr/ Mark Gulm
fot. Flickr/ Mark Gulm

Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka posiekanych liści limonki
½ łyżeczki cukru palmowego
500 g cienko pokrojonego mięsa (może być wołowina, wieprzowina, kurczak)
2 łyżki sosu rybnego

Pasta curry
1/3 szklanki suszonych papryczek chilli
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki galangalu, pokrojone na patyczki wielkości zapałki
2 łyżki trawy cytrynowej posiekane
1 łyżka korzeni kolendry
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu
2 łyżki czosnku
2 łyżki szalotki
1 łyżka orzeszków ziemnych
1 łyżeczka pasty krewetkowej

Gotowe pasty panang curry

Przygotowanie pasty curry
Namocz papryczki aż zmiękną (około 30 minut), otwórz je i usuń nasiona. Upraż nasiona kminu, nasiona kolendry i orzechy oddzielnie, aż wydzielą zapach (3-5 minut) i odstaw na bok. Zmiażdż w moździerzu nasiona razem i odstaw na bok. Zmiażdż chilli z solą, ucieraj dokładnie i cierpliwie, bo może to trochę zająć. Jak chilli będą miały konsystencję pasty, dodaj trawę cytrynową. Następnie, jak znowu będzie konsystencja pasty, dodaj korzeń kolendry i galangal i ucieraj do uzyskania pasty. Dodaj orzechy, szalotkę, czosnek i sproszkowanie nasiona i ucieraj do uzyskania pasty. Na koniec dodaj pastę krewetkową i ucieraj, by dobrze się wymieszało.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, które powinno zaraz się zagotować. Dodaj pastę curry i zamieszaj. Jak pasta będzie za sucha, dodawaj powoli mleko kokosowe, przez cały mieszaj, by się nie przypaliła. Dolewaj po ¼ szklanki co 1-2 minuty. Jeśli zobaczysz oddzielający się olej, to znaczy, że robisz to dobrze. Po 4-5 minutach, pasta powinna wydzielać zapach. Kiedy olej zacznie bąbelkować, dodaj mięso. Kiedy mięso się ugotuje, dodaj liście limonki, sos rybny i cukier palmowy. Trzymaj na ogniu 3-5 minut, aż mięso będzie miękkie.

To curry nie powinno być w formie zupy, jak zielone czy czerwone, ale powinno być gęstym sosem. Jeśli wyjdzie za gęste, dodaj mleka kokosowego. Podawaj z liśćmi limonki, tajską bazylią i kleksem z zagęszczonego mąką z tapioki mlekiem kokosowym.