E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Pierogi jajeczne w sosie ostrygowym

fot. flickr.com/Daniel
fot. flickr.com/Daniel
Składniki:
4 średniej wielkości jajka kurze, roztrzepane
Mielone mięso wieprzowe

Przyprawy
1 łyżeczka sosu sojowego
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Kilka kleksów oleju sezamowego
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Sos
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 szklanka wody
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
½ łyżki skrobi kukurydzianej dobrze wymieszanej z 2 łyżkami wody do zagęszczenia

Wymieszaj wszystkie przyprawy z mielonym mięsem. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy na małym ogniu. Delikatnie połóż 1 łyżkę rozbełtanego jajka i od razu 1 łyżeczkę nadzienia. Złóż jajko na pół i delikatnie naciśnij pieroga, aby przykleiły się brzegi. Usmaż z obu stron na rumiano. Powtórz do wykończenia składników, powinno wyjść ok 12 pierogów.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu, poza sosem sojowym i skrobią, w garnku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć wszystkie pierożki i duś przez ok 5 minut. Dodaj sos sojowy i zagęszcz pastą kukurydzianą.

Pierogi możesz też jeść bez duszenia. W tym przypadku dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego do jajek, a zamiast mięsa wieprzowego użyj wołowego, aby mięso i jajka zrobiły się w tym samym czasie.