E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Samosa

fot. Flickr/ Kalyan Kanuri
fot. Flickr/ Kalyan Kanuri

Składniki:

Farsz:
3 średnie ziemniaki ugotowane i utłuczone
¼ szklanki zblanszowango grochu
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kopru
1,5 łyżeczki pasty z imbiru
1,5 łyżeczki zielonej pasty chili
1 łyżeczka sproszkowanego mango lub soku z cytryny
1 łyżeczka garam masala
Sól do smaku
Garść świeżych liści kolendry opcjonalnie
Garść nerkowca i rodzynek
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki nasion Ajwain
Olej do głębokiego smażenia i 3 łyżki do wyrabiania ciasta
1 łyżka ghee (masła klarowanego)
2 łyżki mąki ryżowej

W jednej misce wymieszaj ziemniaki, groszek, suche przyprawy, kolendrę, orzechy i rodzynki. Na patelni z odrobiną oleju wrzuć nasiona kminku, niech trochę potrzeszczą, dodaj pastę z imbiru i zielonego chilli. Dodaj nasiona kopru i gotuj przez kilka sekund. Dodaj mieszankę z miski. Wymieszaj dobrze i gotuj przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, niech trochę przestygnie. Wyrób ciasto z mąk, nasion Ajwain, soli, oleju i ghee. W trakcie wyrabiania dodawaj małe ilości wody. Ciasto nie może być za miękkie, trudno Ci będzie nadziać farsz. Odstaw ciasto przykryte ścierką na około 15 minut. Podziel ciasto na równe części, rozwałkuj. Wykrój na półksiężyce. Zlep brzegi półksiężyca za pomocą odrobiny wody tak, by powstał stożek. Nałóż farsz, ale nie za dużo, by można było zamknąć samosę. Dociśnij palcem, aby samosa mogła leżeć na najszerszej części. Usmaż w głębokim oleju na rumiano. Podawaj z chutney z tamaryndowca albo z kolendry i schłodzonym lassi.