E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Słodka zupa z lotosu

fot. www.tastehongkong.com
fot. www.tastehongkong.com

Składniki:

60 g ziaren lotosu
20 g suszonych płatków lilii (opcjonalnie)
6 -7 szklanek wody
30 g cukru bursztynowego

Usuń wszelkie przebarwione nasiona. Namocz je przez 1 godzinę, a płatki lilii przez 30 minut aż zmiękną (czas może być inny w zależności od grubości). Odlej wodę i krótko przepłucz. Usuń kiełki z nasion, możesz dla ułatwienia je rozdzielić na pół. Kiełki są gorzkie w smaku, ale niektórzy zostawiają dla właściwości ochłodzenia organizmu.
Nasiona wrzuć do zimnej wody, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień utrzymując wrzenie przez 10 minut (można pozostawić uchyloną pokrywkę). Jeszcze zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 40 minut.
Dodaj płatki lilii i cukier, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i gotuj aż się cukier rozpuści (przez 5-10 minut). Podawaj gorące.