E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Tom kha gai

flickr.com/ Luca Nebuloni
flickr.com/ Luca Nebuloni

Składniki:
400 g piersi z kurczaka
6 szklanek mleka kokosowego (można rozcieńczyć z wodą)
1 kawałek galangala wielkości kciuka
3 łodygi trawy cytrynowej
1 duża cebula
2 pomidory
6 liści kaffir
200 g shitake (mogą być też inne grzyby)
5-10 papryczek chilli
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
4 łyżki soku z limonki
Mały pęczek kolendry

Pokrój korzeń galangala na cienkie plasterki. Odetnij końcówki z traw cytrynowych, obierz z suchej skórki, pokrój pod kątem na 2,5 cm kawałki. Wlej połowę mleka kokosowego do garnka i pozostaw na średnim ogniu, od razu dodaj galangal i trawę cytrynową.
Pokrój kurczaka na kęski. Zanim mleko się zagotuje dodaj kurczaka i pozostałą część mleka kokosowego. Zmniejsz temperaturę. Odrzuć szypułki z papryczek, pokrój po przekątnej na plasterki i dodaj do zupy. Wymieszaj ją i dodaj grzyby.
Mleko kokosowe jest bardzo delikatne, dlatego mieszaj tylko w 1 kierunku, aby się nie ścięło. Nie powinno wrzeć. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć do zupy. Pokrój pomidory w ten sam sposób, poczekaj, aż zupa będzie bliska wrzenia, wtedy je dołóż. Połam liście kaffiru i wrzuć do garnka. Dodaj sól do smaku. Mieszaj zupę powoli i delikatnie przez 5-10 minut. Pilnuj, aby nie zawrzała. Jeśli się tak zdarzy, zmniejsz jeszcze bardziej ogień.
Składniki mają się ugotować, ale mleko nie może się przegotować. Wyłącz ogień. Pokrój kolendrę, dodaj do zupy, wymieszaj krótko. Dodaj sok z limonki i ponownie krótko zamieszaj. Możesz potem doprawić solą i sokiem do smaku.
Podawaj z ryżem.