E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Żeberka kurczaka w soli i pieprzu

fot. Flickr/ Wee Keat Chin
fot. Flickr/ Wee Keat Chin

Składniki:

1 kg żeberek

Panierka
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki przyprawy 5 smaków

Marynata
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka wina ryżowego (mirin, może być wytrawne sherry)
świeżo mielony czarny pieprz

Połącz składniki marynaty i marynuj z niej kurczaka na co najmniej 2 godziny. Składniki panierki (oprócz mąki) zmiel na proszek, następnie dokładnie wymieszaj z mąką. Obtocz w kurczaka w panierce i smaż na głębokim oleju na rumiano.