E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Ziemniaki po bombajsku

fot. Flickr/ Philip Choi
fot. Flickr/ Philip Choi

Składniki:

4 duże ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
1 ½ łyżki ghee
1 łyżeczka kminku
2 papryczki chilli, posiekane
2,5 cm imbiru, posiekane
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka nasion kolendry, zmielona
1 łyżeczka amchoor (sproszkowane mango)
½ łyżeczki soli
1 pęczek świeżej kolendry, posiekana

Zalej ziemniaki wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, do miękkości. Odcedź i trochę wystudź.
Na dużej patelni rozpuść ghee. Podpraż nasiona kminku, dołóż zielone chilli i imbir. Dorzuć chilli i kolendrę w proszku. Wrzuć ziemniaki i duś przez ok 5 minut. Dopraw amchoor i solą. Gotuj przez kolejne 15 minut. Podawaj posypane kolendrą.