E-SKLEP:
539 572 395

PODOBNE PRZEPISY

<< POWRÓT

Zupa Bún riêu cua

fot. Flickr/ Thanh-Tung Nguyen
fot. Flickr/ Thanh-Tung Nguyen

Składniki:

3 litry bulionu wieprzowego lub drobiowego
400 g pasty krabowej
4 rozbełtane jajka
1 szklanka mięsa krabowego
120 g mielonego mięsa wieprzowego
½ łyżki sosu rybnego
½ łyżki cukru
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
1 łyżka mielonego pieprzu
½ łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki suszonych krewetek, namoczonych w ciepłej wodzie
4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone na ćwiartki
10 kawałków smażonego tofu
2 łyżki pasty pomidorowej
1 paczka makaronu vermicelli

Namocz krewetki aż zmiękną, przez około 1 godzinę, a potem drobno posiekaj. Ugotuj makaron i odstaw na bok. Zagotuj bulion. W międzyczasie wymieszaj mielone mięso wieprzowe, mięso kraba, pastę krabową, szalotkę, pastę krewetkową, sos rybny, suszone krewetki, pieprz i cukier. Dodaj jajka i dokładnie wszystko połącz. Kiedy bulion dojdzie do wrzenia, powoli dodawaj mieszankę. Dodaj pomidory i tofu i znowu doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i sos rybny do smaku. Dodaj pastę pomidorową, by uzyskać czerwony kolor. Nałóż makaron do misek i zalewaj zupą. Możesz udekorować ziołami.