E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

A

  • fot. Flickr/ Andreas Isseleib
    fot. Flickr/ Andreas Isseleib

    Aloes - Azja Mniejsza

    jej sok stanowi cenne źródło witaminy C, wapnia i żelaza. Ma bardzo szerokie zastosowania w medycynie. Łagodzi skutki uboczne przy radioterapii, korzystnie wpływa na leczenie choroby dziąseł i poprawę czynności układu krążenia, zapobiega powstawaniu raka, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi ból spowodowany zapaleniem stawów, pomaga leczyć rany i problemy menstruacyjne, przynosi ulgę od objawów refluksu kwasowości, wspomaga leczenie dolegliwości skóry i zapalenia skóry, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, stymuluje wzrost włosów i opóźnienia procesu starzenia.
  • fot. Flickr/ artvintage1800s.etsy.com
    fot. Flickr/ artvintage1800s.etsy.com

    Asafetyda, czarcie łajno, smrodzieniec - Iran, Afganistan

    głównie wysuszona forma żywicy, wydzielana z korzeni i łodyg zapaliczki cuchnącej. Swoją nazwę zawdzięcza mocnemu cebulowo-czosnkowemu zapachowi. Po podgrzaniu na patelni z odrobiną oleju, uwalnia się aromat indyjskiej kuchni. Zastępuje cebulę i czosnek w przypadkach, gdzie nie mogą być one użyte. Stanowi dobre źródło węglowodanów, wapnia, fosforu i żelaza. Wspomaga układ trawienia, wykazuje właściwości uspokajające, antyepileptyczne, antyseptyczne. Pomaga przy zapaleniu oskrzeli, kokluszu i astmie. Może także mieć właściwości antykoncepcyjne i poronne, stąd nie zaleca się kobietom ciężarnym i karmiącym oraz małym dzieciom. Stanowi też antidotum na opium.