E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

C

  • fot. Flickr/ Shanti Christensen
    fot. Flickr/ Shanti Christensen

    Cebulki chińskie, củ kiệu - Chiny

    mają łagodny smak i "świeży" aromat. Zazwyczaj są one marynowane, w kuchni japońskiej i wietnamskiej podawane są jako osobny dodatek jako "katalizator" mocniejszych smaków. Np. z japońskim curry, który jest bardzo ostry.
  • fot. Flickr/ LexnGer
    fot. Flickr/ LexnGer

    Cukier palmowy

    pochodzi z gotowanego i odwodnionego soku z palmy kokosowej. Oferuje taką samą ilość węglowodanów i kalorii, co biały cukier, ale ma śladowe ilości składników odżywczych (wit. C, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź oraz polifenole, flawonoidy i przeciwutleniacze. Może mnieć mniej dramatyczny wpływ na poziom cukru we krwi oraz ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier.
  • fot. Flickr/ Neil
    fot. Flickr/ Neil

    Curry pasta - Indie

    to w zasadzie mieszanka gotowych przypraw, ucierana w moździerzu wedle odmian. Ma szereg zdrowych właściwości ze względu na zawarte w niej składniki. Najczęściej stosowane są kurkuma, papryczka chili, kaffir, trawa cytrynowa, czosnek, galangal, imbir, pieprz czarny. Często dodawane są też kolendra, kmin rzymski, gorczyca, cynamon, gałka muszkatałowa, goździki i kardamon. Wbrew logicznemu założeniu, zielona wersja jest najbardziej ostra, a najmniej żółta.
  • Cynamon - południowo-wschodnia Azja

    jest w formie wysuszonej kory drzewa. W smaku jest aromatyczny, słodkawy. Ma właściwości rozgrzewające, więc doskonale się nadaje na zimowe wieczory. Stanowi cennym źródłem manganu, błonnika, wapnia i żelaza. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwbakteryjnie, reguluje poziom cukru we krwi. Jego zapach pobudza funkcjonowanie mózgu.