E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

F

  • fot. Flickr/ twistedstringknits
    fot. Flickr/ twistedstringknits

    Fasola wężowa, wspięga wężowata - południowo-wschodnia Azja

    najczęściej jadane w wersji niedojrzałej, delikatnej, w strąkach na Dalekim Wschodzie. Jest bardzo niskokaloryczna, 100 g fasoli ma tylko 47 kalorii. Stanowi cenne źródło witaminy A, C, B5 i B12 oraz żelaza, miedzi, manganu, wapnia i magnezu. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • fot. Flickr/ A of DooM
    fot. Flickr/ A of DooM

    Flaszowiec siatkowaty, jabłko kremowe - południowa Azja

    istnieje wiele jadalnych odmian flaszowców. Pozostałe odmiany: czerimoja - czyli flaszowiec peruwiański, guanabana - miękkociernisty i jabłko cukrowe - łuskowaty pochodzą z Ameryki Środkowej. Konsystencją przypomina krem ze słodkim smakiem. Najlepiej jeść go samego łyżeczką. Stanowi cenne źródło witaminy C i B-complex oraz miedzi, magnezu, manganu i fosforu. Ma właściwości antyoksydacyjne, uspokaja nerwy, zmniejsza bóle głowy i pomaga w kontroli ciśnienia krwi.