E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

H

  • Asia Tasty
    Asia Tasty

    Ha cao pierożki - Chiny

    przejrzyste i gładkie pierożki są częścią dim sum (zestawu lekkich potraw). Wielką trudność w ich sporządzeniu sprawia to, że zgodnie z tradycją, pierożki powinny mieć nie mniej niż 7 fałdek, a najlepiej gdy jest ich 10 lub więcej. Ciasto powinno być cienkie i przezroczyste, a zarazem na tyle wytrzymałe, by nie rozpadły się podczas jedzenia pałeczkami. Krewetki, które są najważniejszym składnikiem tego tradycyjnego dania, muszą być dobrze zagotowane, ale nie rozgotowane, a nadzienie powinno być obfite, lecz nie na tyle, by nie dało się zjeść pierożka jednym kęsem. Ciekawostką może być fakt, iż poprzez wykonanie tego dania ocenia się umiejętności szefa kuchni.
  • fot. Flickr/ kattebelletje
    fot. Flickr/ kattebelletje

    Hoisin sos - Chiny

    w pewnym sensie jest jak sos barbecue stosowany w amerykańskiej kuchni. Produkuje się go z pasty sojowej, czosnku, chili i przypraw m.in. cukier, ocet. Jest czerwono-brązowy z wyglądu, a w smaku słony, słodki i pikantny. Używa się jako glazura do mięs albo ryb. Odrobina w potrawach stir fry i z makaronem nadaje im nowy smak.