E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

I

  • Imbir - południowo-wschodnia Azja

    wydaje się być korzeniem, ale tak naprawdę jest podziemną łodygą (kłączem). Młody imbir jest aromatyczny, ostry, mięsisty i soczysty, o łagodnym pikantnym smaku. Stary imbir, natomiast, jest włóknisty, suchy i ostrzejszy w smaku. Młody imbir jest stosowany do obniżenia gorączki, a stary do rozgrzewania ciała zimą. Zawiera on olejki eteryczne, białko, wapń, fosfor, żelazo, witaminę C, kwas foliowy, cholinę, inozytol, kwas pantotenowy, mangan, krzem i niewielką ilość witaminy B3. Wykazuje właściwości przeciutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe, zapewniając naturalny środek na wiele schorzeń. Nie powinien znajdować się w diecie małych dzieci ze względu na dużą ilość aktywnych enzymów i substancji, ani osób z kamicą nerkową, bo zawierają siarczany. Także kobiety ciężarne powinny jej unikać, bo wywołuje miesiączkę.