E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

J

  • fot. Flickr/ snowyevening
    fot. Flickr/ snowyevening

    Jabłko różane, czapatka - południowo-wschodnia Azja

    wbrew nazwie nie jest spokrewnione ani z jabłkiem, ani z różą, a z guawą. Jest niezwykle soczysty z delikatną różaną nutką. Jest bogaty w witaminę A, C, B1 i B3 oraz wapń, żelazo, siarkę i potas oraz błonnik pokarmowy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga układ pokarmowy i odpornościowy, wykazuje właściwości antyrakowe i oczyszczające organizm z toksyn.
  • Jackfruit, chlebowiec różnolistny - południowo-wschodnia Azja, Indie

    jest największym owocem rosnącym na drzewach. Ma soczysty zapach i słodki smak. Dostarcza organizmowi dużą ilość witaminy C, B6 i B1, a także witaminę B9, B3, B2, A i E oraz potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, selen i cynku. Dzięki zawartości cukrów prostych, może dostarczyć organizmowi zastrzyk energii i rewitalizować ciało. Wykazuje także właściwości przeczyszczające, antyrakowe, antyoksydacyjne i wspomagające odporność organizmu. Nasiona są bardzo bogate w łatwo przyswajalną skrobię, białka i minerały. Nasiona można spożywać po prażeniu jako przekąskę lub do gulaszu zamiast soczewicy.