E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

M

  • fot. Flickr/ jeffreyw
    fot. Flickr/ jeffreyw

    Makaron błyskawiczny - Chiny

    zrobiony jest z mąki pszennej. Jego niepowtarzalny smak i właściwości (które pozwalają na użycie tego makaronu praktycznie do każdego rodzaju potraw), sprawiają, iż ma on wielu wielbicieli na całym świecie.
  • fot. Flickr/ David McKelvey
    fot. Flickr/ David McKelvey

    Makaron ryżowy - Wietnam

    jest stosowany w niemal wszystkich kuchniach orientalnych. Nie zawiera glutenu ani tłuszczu oraz jest lekkostrawny. Może być usmażony z dodatkami, jak warzywa czy mięso lub też ugotowany. Najsławniejsze danie wietnamskie wykorzystujące makaron ryżowy jest zupa pho.
  • fot. Flickr/ Michael T.
    fot. Flickr/ Michael T.

    Makaron soba - Japonia

    japoński makaron gryczany. Powszechnie dostępny w tanich barach jak i drogich restauracjach. Podawane są na zimno do maczania w sosie lub na gorąco w bulionie. Wersja shin-soba wykonana ze świeżych zbiorów gryki jest słodsza i bardziej aromatyczna.
  • fot. Flickr/ Wally Gobetz
    fot. Flickr/ Wally Gobetz

    Makaron sojowy - Wietnam, Chiny

    to powszechnie spożywany makaron w kuchni azjatyckiej. Wspaniale nadaje się do zup, smażenia zarówno z mięsem jak i warzywami. Makaron sojowy jest częstym składnikiem farszu w tradycyjnej wietnamskiej potrawie - sajgonki.
  • fot. Flickr/ Toshiyuki IMAI
    fot. Flickr/ Toshiyuki IMAI

    Makaron somen - Japonia

    bardzo cienki japoński makaron pszenny. Najczęściej spożywany na zimno z delikatnym sosem lub tsuyu (sos na bazie katsuodashi). Latem schłodzony lodem pomaga obniżyć temperaturę ciała, a zimą jest podawany w bulionie nuymen, by rozgrzać organizm.
  • fot. Flickr/ Hiroyuki Takeda
    fot. Flickr/ Hiroyuki Takeda

    Makaron udon - Japonia

    gruby makaron pszenny popularny w kuchni japońskiej. Najczęściej podawany na gorąco w zupie. Najprostsza forma to kake udon, w łagodnie przyprawionym bulionie kakejiru, zrobionym z dashi, sosu sojowego i mirin, zwieńczona drobno posiekaną szalotką. Zachodnia Japonia często korzysta z jasnego sosu sojowego, wschodnia z ciemnego.