E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

O

  • Okra, piżmian jadalny, ketmia jadalna - Afryka lub Indie

    jest strąkiem o białych, miękkich nasionach, w smaku delikatny, lekko przypominający cukinię. Zawiera bardzo mało kalorii, za to dużą ilość składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, witaminę A, K, C, kwas foliowy, część z grup witaminy B, wapń, potas, żelazo, cynk oraz w śladową ilość magnezu i manganu. Dodatkowo jest jednym z nielicznych warzyw, które mają najwyższą zawarość przeciutleniaczy tj beta karoten, ksantyny i luteiny. Ma zastosowanie w leczeniu anemii, astmy, przeziębień, wrzodów układu pokarmowego, zaparć, wzmacnia kości, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga florę jelitową. Dodatkowo wykazuje właściwości antyrakowe, może pomóc zmniejszyć częstość występowania wad cewy nerwowej u płodów, poprawia jakość cery i zapobiega powstawaniu jaskry i zaćmy.
  • fot. Flickr/ kattebelletje
    fot. Flickr/ kattebelletje

    Ostrygowy sos - Chiny

    został odkryty zaledwie 1,5 wieku temu w sposób całkiem przypadkowy. Lee Kam Sheung, sprzedawca gotowanych ostryg, pewnego dnia przypomniał sobie o nich, gdy poczuł silny aromat. Zobaczył wówczas, że woda z gotowania ostryg, zazwyczaj klarowna, stała się ciemna i gęsta z aromatycznym zapachem i unikalnym smakiem. Zaczął sprzedawać ten sos i otworzył firmę Lee Kum Kee. Niestety, obecna produkcja korzysta w wielu skrótów, aby ją zwiększyć i przyspieszyć. Sos ten znajduje obecnie szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. W niewielkiej ilości nadaje potrawom unikalny smak i zapach. Szczególnie zalecany do stir-fry.