E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

S

  • fot. Flickr/ Tim
    fot. Flickr/ Tim

    Sake wino - Japonia

    japońskie wino ze sfermentowanego ryżu. Produkcja jest podobna do piwa, gdzie zamiast jęczmienia użyty jest ryż. Ma lekko słodki smak i można spożywać na ciepło lub na zimno, w zależności od rodzaju. Zawartość alkoholu waha się od 12 do 16%. Jest także powszechnie stosowane w kuchni, głównie do sosów i marynaty.
  • fot. Flickr/ SePPeR
    fot. Flickr/ SePPeR

    Salak, oszpilna jadalna, snake fruit - Jawa, Sumatra

    w smaku nieco przypomina ananas z większą dozą kwasowości. Zawiera składniki odżywcze tj. potas, pektyny, wapń i żelazo oraz witaminę C i B1. Świetnie wspomaga pamięć i proces odchudzania się oraz zwalcza biegunkę i hemoroidy. Spożywane w za dużej ilości mogą powodować zaparcia.
  • fot. Flickr/ Christopher Paquette
    fot. Flickr/ Christopher Paquette

    Sambal - Indonezja

    indonezyjski sos, którego głównym składnikiem są zmiażdżone papryczki chili, a dodatkowe to pasta krewetkowa, pomidory, sos sojowy, czosnek, imbir, szalotka, dymka, cukier, sok z limonki, ocet ryżowe lub inne octy. Jest podawany jako pikantny sos do gotowania potraw. W zależności od różnych papryczek i użytych składników, sambale różnią się od siebie. Najbardziej popularny w Polsce jest oelek – jasny, rzadki i ostry. Może być podstawą do tworzenia innych sambali lub jako składnik kuchni.
  • fot. Flickr/ Vanessa Pike-Russel
    fot. Flickr/ Vanessa Pike-Russel

    Satay sos - Malezja, Indonezja

    jego głównym składnikiem są zmielone prażone orzeszki ziemne. Typowy sos składa się jeszcze z mleka kokosowego, sosu sojowego, tamaryndowca, galangalu, czosnku i przypraw. Istnieją wersje z papryczką, cukrem, mlekiem, smażoną cebulą i trawą cytrynową. Stosowany jako marynata do mięsa, sos do sałatek albo jako dip np do sajgonek.
  • fot. Flickr/ Keith McDuffee
    fot. Flickr/ Keith McDuffee

    Sezam, nasiona - Indie

    dodają orzechowy smak i delikatną, prawie niewyczuwalną chrupkość potrawom. Zawierają miedź, mangan, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molidben, witaminę B1, selen i błonnik. Dodatkowo są dobrym źródłem lignan wspomagających obniżenie poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Można namoczyć nasiona w przegotowanej wodzie na 2-4 godziny z odrobiną soku z cytryny, aby pozbyć się fitynianów, które utrudniają trawienie i przyswajanie substancji odżywczych. Są też przeciwskazania: może pogorszyć sytuację podczas biegunek albo wywołać reakcję alergiczną u niektórych osób. Należy też je ograniczyć przy kamicy nerkowej ze względu na zawartość szczawianów. Czarny sezam jest bardziej aromatyczny od białego.
  • fot. Flickr/ Emily
    fot. Flickr/ Emily

    Sezamowy olej

    jest uważany za królową olejów. Jego uzdrawiające możliwości są znane od tysięcy lat. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Znajduje on zastosowanie przy odblokowaniu tętnic, leczeniu zapalenia wątroby, cukrzycy i migreny oraz w powstrzymywaniu rozwoju komórek rakowych. Olej ten jest także silnym przeciwutleniaczem. Szybko wnika w skórę i zobojętnia wolne rodniki. Utrzymuje też poziom dobrego cholesterolu i obniża złego. Można go stosować jako płyn do płukania ust (zabija 85% bakterii powodujących zapalenie dziąseł), jako krople do nosa (leczy przewlekłe zapalenie zatok), jako płyn do płukania gardła (zabija paciorkowce i bakterie), jako krem do skóry (leczy łuszczycę i dolegliwości suchej skóry), a także jako naturalny ochraniacz UV i jako szampon przeciwłupieżowy i przeciwko wszom. Dodatkowo może złagodzić oparzenia słońcem, chroni skórę przed działaniem chloru, neutralizuje rodniki tlenowe po terapii promieniowaniem. Wątroba przyjmuje olej sezamowy we krwi jako przyjazny. Olej sezamowy ma także szereg zastosowań w każdym wieku: chroni delikatną skórę niemowląt przed odparzeniom pieluszkowym, a nos i uszy przed patogenami. Delikatnie wtarty pod nos dzieci w wieku szkolnym, zatrzymuje bakterie i wirusy z powietrza. Nastolatkom pomaga neutralizować wykwity i trucizny na powierzchni twarzy i w porach, nadaje twarzy świeży wygląd. Także leczy łagodne zadrapania, skaleczenia i otarcia, pomaga stawom utrzymać swoją elastyczność i nadaje się jako olejek do masażu, szczególnie do stymulacji naturalnej energii stawów.