E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

W

  • fot. Flickr/ Javier Lastras
    fot. Flickr/ Javier Lastras

    Wakame - Japonia

    to jadalne brązowe wodorosty stosowane w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Stanowi dobrym źródłem magnezu, jodu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, lignan oraz witamin A, B2, C, D, E i K. Przed przygotowaniem należy je namoczyć. Najlepiej w ciepłej wodzie przez 10 minut, następnie wrzucić je na krótko do wrzątku i natychmiast przepłukać zimną wodą, by zintensyfikować kolor.
  • fot. Flickr/ misskoco
    fot. Flickr/ misskoco

    Wasabi - Japonia

    chrzan japoński, wasabia japońska. W smaku jest podobna do ostrej musztardy i jest stosowana jako przyprawa. Uczucie po zjedzeniu wasabi nie trwa długo, a niektórzy uważają je za przyjemne i orzeźwiające. Jego uprawa jest bardzo trudna i w niewielu miejscach rośnie, przez co cena prawdziwego wasabi nie jest niska. Producenci często go podrabiają, uzyskując bardzo podobny smak, ale bez pełnych właściwości. Wasabi stanowi cenne źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sody i cynku. Zawiera także witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A i B6. Ma wysoką zawartość antyoksydantów i niską cholesterolu. Działa antynowotworowo, przeciwzapalnie, antyseptycznie, wspomaga układ sercowo-naczyniowy i oddechowy. Spożywany w nadmiarze może niszczyć wątrobę.
  • Wilec wodny, szpinak wodny, rau muong - południowo-wschodnia Azja

    w smaku przypomina szpinak. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, można po prostu ugotować lub podsmażyć z czosnkiem. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych tj błonnik, białko, wapń, żelazo, witaminy A i C. Powinien znaleźć się w diecie osób z niedokrwistością i kobiet w ciąży. Dodatkowo wykazuje działanie przeczyszczające, stymulujące trawienie i pomaga przy zaparciach. Osoba z udarem słonecznym może użyć wywaru ze szpinaku z odrobiną soli lub soku z cytryny, by złagodzić objawy. Rau moung zawiera także białka tj lizyna, tryptofan, treonina, walina, leucyna... Są to aminokwasy niezbędne dla organizmu, pomocne dla osób po chorobie, z brakiem apetytu i apatyczne. Wspiera także proces leczenia i zapobiegania cukrzycy. Niestety, są też przeciwskazania do jedzenia szpinaku wodnego. Podczas procesu gojenia się ran skórnych powoduje on proliferację komórek prowadzące do powstania bliznowca. Unikać go też powinny osoby z bólami zapalenia stawów, dny moczanowej lub z zakażeniem dróg moczowych, kamicą nerkową i nadciśnieniem. Trzeba także uważać na zatrucie pestycydami stosowanymi podczas upraw. Warto przed przygotowaniem dokładnie umyć każdą łodygę i namoczyć w rozcieńczonej solance lub zostawić w szczelnej torebce w lodówce na kilka dni.