E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

W

  • fot. Flickr/ misskoco
    fot. Flickr/ misskoco

    Wasabi - Japonia

    chrzan japoński, wasabia japońska. W smaku jest podobna do ostrej musztardy i jest stosowana jako przyprawa. Uczucie po zjedzeniu wasabi nie trwa długo, a niektórzy uważają je za przyjemne i orzeźwiające. Jego uprawa jest bardzo trudna i w niewielu miejscach rośnie, przez co cena prawdziwego wasabi nie jest niska. Producenci często go podrabiają, uzyskując bardzo podobny smak, ale bez pełnych właściwości. Wasabi stanowi cenne źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sody i cynku. Zawiera także witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A i B6. Ma wysoką zawartość antyoksydantów i niską cholesterolu. Działa antynowotworowo, przeciwzapalnie, antyseptycznie, wspomaga układ sercowo-naczyniowy i oddechowy. Spożywany w nadmiarze może niszczyć wątrobę.
  • Wilec wodny, szpinak wodny, rau muong - południowo-wschodnia Azja

    w smaku przypomina szpinak. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, można po prostu ugotować lub podsmażyć z czosnkiem. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych tj błonnik, białko, wapń, żelazo, witaminy A i C. Powinien znaleźć się w diecie osób z niedokrwistością i kobiet w ciąży. Dodatkowo wykazuje działanie przeczyszczające, stymulujące trawienie i pomaga przy zaparciach. Osoba z udarem słonecznym może użyć wywaru ze szpinaku z odrobiną soli lub soku z cytryny, by złagodzić objawy. Rau moung zawiera także białka tj lizyna, tryptofan, treonina, walina, leucyna... Są to aminokwasy niezbędne dla organizmu, pomocne dla osób po chorobie, z brakiem apetytu i apatyczne. Wspiera także proces leczenia i zapobiegania cukrzycy. Niestety, są też przeciwskazania do jedzenia szpinaku wodnego. Podczas procesu gojenia się ran skórnych powoduje on proliferację komórek prowadzące do powstania bliznowca. Unikać go też powinny osoby z bólami zapalenia stawów, dny moczanowej lub z zakażeniem dróg moczowych, kamicą nerkową i nadciśnieniem. Trzeba także uważać na zatrucie pestycydami stosowanymi podczas upraw. Warto przed przygotowaniem dokładnie umyć każdą łodygę i namoczyć w rozcieńczonej solance lub zostawić w szczelnej torebce w lodówce na kilka dni.
  • X

  • Asia Tasty
    Asia Tasty

    Xiu Mai, Shuumai, pierożki - Chiny

    to zwinięte w ciasto nadzienie, którego skład może być przeróżny i zmieniany wedle indywidualnego uznania. W rezultacie powstało wiele wariacji tej potrawy, dzięki czemu każda osoba może znaleźć swoją ulubioną kombinację. Danie te jest delikatne, łatwe do zjedzenia i strawienia oraz może być spożywane zarówno przez ludzi starszych jak i przez dzieci. Historia tej wyjątkowej orientalnej potrawy sięga czasów dynastii Ming oraz dynastii Qing. Nadzienie tych tradycyjnych pierożków w tamtych czasach różniły się ze względu na pory roku. Czosnek i szczypiorek na wiosnę, baranina z dynią w lato, jesienią mięso kraba, a w zimę z owocami morza. Pierożki te są częścią dim sum, czyli zestawu lekkich dań spożywanych z herbatą, najczęściej w porach przed południowych.