E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

F

  • fot. Flickr/ A of DooM
    fot. Flickr/ A of DooM

    Flaszowiec siatkowaty, jabłko kremowe - południowa Azja

    istnieje wiele jadalnych odmian flaszowców. Pozostałe odmiany: czerimoja - czyli flaszowiec peruwiański, guanabana - miękkociernisty i jabłko cukrowe - łuskowaty pochodzą z Ameryki Środkowej. Konsystencją przypomina krem ze słodkim smakiem. Najlepiej jeść go samego łyżeczką. Stanowi cenne źródło witaminy C i B-complex oraz miedzi, magnezu, manganu i fosforu. Ma właściwości antyoksydacyjne, uspokaja nerwy, zmniejsza bóle głowy i pomaga w kontroli ciśnienia krwi.
  • G

  • Galangal - Jawa, Chiny

    wyglądem bardzo przypomina imbir. Ma kwiatowo-pikantny aromat i ziemisty, leśny i nieco musztardowy smak z subtelną cytrusową nutą. Proces suszenia wydobywa bardziej musztardowy i piżmowy smak. Jest źródłem sody, żelaza, witamin A i C. Zawiera także beta-sitosterol, galanginę, emodyny i kwercetynę. Ma właściwości antyrakowe, przeciwgorączkowe, pobudzające, wiatropędne i kojące dolegliwości brzucha, głównie pomocny przy mdłościach. Stosowany do produkcji leków homeopatycznych ze względu na antybakteryjne możliwości. Może także pomóc w obniżeniu stężenia lipidów. Ciekawostka: polska wódka Gorzka Żołądkowa właśnie to galangalowi zawdzięcza swój aromat.
  • fot. Flickr/ Robin
    fot. Flickr/ Robin

    Ginseng, żeń-szeń, wszechlek - Chiny, Korea, Japonia, wschodnia Rosja

    ten lecznicy korzeń jest od lat stosowany w dalekowschodniej medycynie. Dodaje organizmowi energii, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zmniejsza stres, wspomaga relaksowanie się, wspomaga leczenie cukrzycy i poprawia potencję. Przy nadmiernym spożywaniu mogą pojawiać się skutki uboczne w postaci bólu głowy, podwyższonego tętna, nudności, niepokoju i trudności w zasypianiu.
  • fot. Flickr/ yoppy
    fot. Flickr/ yoppy

    Glutaminian sodu - Japonia

    jest najpopularniejszym wzmacniaczem smaku. Tak różni się od znanych smaków, że została mu nadana oddzielna nazwa „umami”, co znaczy smakowity. Kiedyś otrzymywano go z wodorostów – najczęściej kombu, obecnie powstaje w procesie chemicznym. Występuje on naturalnie jako kwas glutaminowy w parmezanie, mięsie, pomidorach (głównie cherry), kukurydzy, zielonym groszku i grzybach. Jest dodawany do produktów wysoko przetworzonych, gdzie potrawy utraciły swój pierwotny smak i zapach. Nie szkodzi bezpośrednio organizmowi, jednakże należy zachować umiar, bo każda rzecz w nadmiarze ma negatywny wpływ.
  • fot. Flickr/ gohya
    fot. Flickr/ gohya

    Gorzki melon, przepękla, balsamka ogórkowata - Indie, południowo-wschodnia Azja

    w smaku przypomina curry. Owoce zawierają liczne olejki aromatyczne, alkaloidy, glukozydy, charantyny, momodycyny i lecytyny. Dodatkowo są też źródłem witamin A, C, B1 i B2 oraz żelazo. Ma zastosowanie w leczeniu wrzodów, robaków, kamieni moczowych i gorączki. Dodatkowo wzmacnia żołądek i wywołuje menstruacje. Ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi oraz w moczu, jest nazywany insuliną roślinną. Zaś najnowsze badania wykazały też możliwości hamowania rozwoju komórek rakowych. Wraz z owocami, można także stosować w lecznictwie liście, nasiona i olej z nasion. Zbyt częste spożywanie może powodować rozwolnienie i bóle brzucha. Nie powinny znajdować się w diecie małych dzieci, osób z hipoglikemią, kobiet w ciąży i karmiących. Smak jest gorzki, więc warto łączyć z daniami o mdłym smaku (np cukinią, jajecznicą lub awokado).
  • fot. Flickr/ Charles Haynes
    fot. Flickr/ Charles Haynes

    Grass jelly - południowo-wschodnia Azja

    galaretowaty deser, podawany sam, z owocami lub zimnymi napojami. Powstaje poprzez długie gotowanie lekko utlenionych łodyg i liści Mesona chinensis (z rodziny jasnotowatych) z węglanem potasu i niewielką ilością skrobi. Ciecz jest następnie chłodzona do konsystencji galarety i krojona na kosteczki lub inne kształty. Posiada właściwości chłodzące, toteż świetnie nadają się na upały. Samo jest w smaku lekko gorzkie z nutą jodyny i lawendy. Niekiedy dodawany jest barwnik, aby kolor był bardziej intensywny.