E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

K

  • Kasztan wodny, ponikło słodkie - południowo-wschodnia Azja

    tylko kształtem przypominają kasztan, w rzeczywistości jest warzywem. Odznacza się chrupkością, nawet po obróbce termicznej, i łagodnym jabłkowo-kokosowym smakiem. Zawiera błonnik, witaminę B6, B2, potas, miedź, mangan i śladowe ilości innych witamin i minerałów. Świeże owoce mają więcej zdrowych tłuszczy niż wersja puszkowana. Wykazują działania antyoksydacyjne i antyseptyczne. Dodatkowo wewnątrz znajduje się związek antybiotyczny zwany „puchin”, który działa w układzie immunologicznym jak penicylina.
  • fot. Flickr/ Aan Kasman
    fot. Flickr/ Aan Kasman

    Katsuo dashi - Japonia

    bulion zrobiony z suszonych płatów ryby bonito. Stanowi bazę do wielu zup (np. Miso) i sosów. Produkt jest niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu ani węglowodanów, za to jest bogaty w wapń.
  • fot. Flickr/ Craig Nagy
    fot. Flickr/ Craig Nagy

    Kimchi, gimchi, kimchee - Korea

    przystawka ze sfermentowanych warzyw z dodatkiem wielu przypraw. W smaku jest ostre i kwaśne. Do fermentacji najczęściej się stosuje kapustę, rzepę, ogórek lub dymkę. Istnieją różne wersje kimchi, do najpopularniejszych przypraw należą papryczki chili, solanka, dymka, imbir, czosnek, sos sojowy i pasta krewetkowa. Kimchi jest tak ważnym daniem dla Koreańczyków, że w czasie wojny w Wietnamie, rząd amerykański zapewnił koreańskim żołnierzom kimchi na polu walki. Potrawa także została wysłana w kosmos na pokładzie Sojuza TMA-12 po kosztownym zabiciu bakterii nie zmieniając jednocześnie zapachu i smaku.
  • fot. Flickr/ Hafiz Issadeen
    fot. Flickr/ Hafiz Issadeen

    Kokos orzech, sok, woda kokosowa

    jest zaliczany do cenniejszych darów natury. Im młodszy orzech, tym lepsze ma właściwości. Z niego otrzymujemy miąższ, sok, mleko i olej. Sok kokosowy, woda kokosowa – póki znajduje się w orzechu, jest on sterylny i dzięki podobieństwu do osocza krwi, był stosowany do transfuzji. Zawiera więcej elektrolitów niż większość napojów izotonicznych i więcej potasu niż banany. Zaleca się go przy biegunce, wymiotach i problemach z żołądkiem.
  • fot. Flickr/ Kelly Garbato
    fot. Flickr/ Kelly Garbato

    Kokosowe mleko - południowo-wschodnia Azja

    nie wypływa ono bezpośrednio z orzecha kokosa, jak część może uważać. Powstaje w procesie obróbki miąższu kokosowego. Zawiera sód, białka, witaminy C, wapń i żelazo. Niektórzy odrzucają je ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, jednakże są to także unikalne kwasy tłuszczowe mogące pomóc w utracie masy ciała, poprawie funkcjonowania układy immunologicznego, zmniejszeniu ryzyka chorób serca i poprawie zdrowia skóry i włosów. Kwas laurynowy, zawarty w mleku kokosowym, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
  • fot. Flickr/ Meal Makeover Moms
    fot. Flickr/ Meal Makeover Moms

    Kokosowy olej

    powstaje w procesie tłoczenia i rozgrzania kopry. W temperaturze pokojowej ma biała, kremową postać, a w cieplejszej płynną i lekko żółtą. Razem z mlekiem matki są jedynym bogatym źródłem kwasu laurynowego. Wykazuje on silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W przeciwieństwie do antybiotyków, niszczą tylko te szkodliwe wirusy i bakterie. Razem z występującym kwasem kaprylowym świetnie wzmacniają organizm. Występują też w nim antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. W kuchni nadaje się także jako masło do smarowania lub wypieków. Jako jeden z nielicznych olejów, może być podgrzany do wysokich temperatur i jest zdrowszy niż większość olejów. W medycynie leczy się nim wiele schorzeń – egzema, trądzik, opryszczka, wypryski, siniaki, łysienie, bóle zębów, wrzody, kamienie nerkowe i wiele. W kosmetyce też ma szerokie zastosowanie: nawilża skórę, łagodzi choroby skóry, opóźnia starzenie, chroni włosy przed utratą protein, wypadaniem i rozdwajaniem końcówek.