E-SKLEP:
539 572 395
Poznaj ciekawostki z kulinarnego świata Azji. Wybierz interesującą Cię literkę, bądź przewijaj po kolei strony.

K

  • Kurkuma, turmerik - Indie

    nadaje każdej potrawie intensywny smak i kolor i charakterystyczny zapach. W smaku jest delikatnie pieprzny i gorzki, podczas gdy zapach jest słodki, przyjemny, nieco przypominający mieszankę skórki pomarańczowej. Zawiera dużą ilość błonnika, choliny, witamin B6, B3, C, E oraz potasu, żelaza, manganu i cynku. Dodatkowo jest także źródłem wapnia, miedzi, magnezu, fosforu oraz witaminy B9, K. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyartretyczne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać zły cholesterol. Zaledwie kilka gramów kurkumy dziennie, albo w postaci proszku, kruszone lub jako świeży korzeń może dostarczyć wystarczającą ilość składników odżywczych, które pomogą Ci trzymać się z dala od niedokrwistości, zapalenia nerwów, zaburzenia pamięci i chronią przed nowotworami, chorobami zakaźnymi, wysokim ciśnieniem krwi i udarem.
  • L

  • fot. Flickr/ THOR
    fot. Flickr/ THOR

    Liczi, lychee, litchi - Chiny

    jest słodki, pożywny i potrafi przynieść efekt ochłodzenia na ciele człowieka. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, B-kompleks oraz potasu, żelaza, miedzi, magnezu, fosforu i selenu. Dzięki zawartości oligonolu wykazuje działanie antyoksydacyjne i antywirusowe. Poprawia także przepływ krwi w narządach, pomaga zmniejszyć wagę i chroni skórę przed promieniowaniem UV.
  • fot. Flickr/ Duy Thuong Ngo 吳 惟 尚
    fot. Flickr/ Duy Thuong Ngo 吳 惟 尚

    Longan - Chiny

    „mały brat liczi”, w smaku jest podobny do liczi, jednak znajduje szersze zastosowanie w medycynie niż w kuchni. Nie zawiera za bardzo składników odżywczych i, poza walorami smakowymi i niektórym właściwościom, dostarcza organizmowi trochę witaminy C. Jest stosowany jako remedium na ból brzucha, bezsenność, amnezję i obrzęk. Może ożywić serce i śledzionę, odżywia krew i uspokaja system nerwowy. „Oko” w pestce owocu dociskany w miejsce ukąszenia węża, będzie absorbował jad.
  • fot. Flickr/ Stephen Wheeler
    fot. Flickr/ Stephen Wheeler

    Lotos, nasiona, orzechy - Azja

    to nasiona kwiatów lotosu, zbierane jeszcze w formie niedojrzałej, kiedy jeszcze znajdują się w kwiatostanie. Mają delikatnie słodki smak. Są dobrym źródłem białka, magnezu, potasu i fosforu oraz żelaza i cynku. Mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, sodu i cholesterolu. Wykazują także właściwości odmładzające i ściągające, które mają szczególne korzyści dla nerek, pomagają także przywrócić energię życiową i poprawiają kondycję seksualną. Dostarczają też składniki odżywcze śledzionie, łagodzą biegunkę, są także stosowane przy leczeniu niepokoju i bezsenności.
  • Luo han guo - Chiny, Tajlandia

    owoc drzewa Siraitia grosvenori, charakteryzujący się niezwykłą słodkością. Można spokojnie nim słodzić, ma także bowiem niski współczynnik glikemiczny. Swoją słodycz dziękuje głównie mogrozydom. Jest powszechnie stosowany jako środek długowieczności, pomaga utrzymywać równowagę ciepła w organizmie, dodaje sił życiowych. Dodatkowo ma działanie wykrztuśne, przeciwkaszlowe w leczeniu zatoru płuc, kaszlu i innych chorób układu oddechowego. Nadaje się też do leczenia zaparć i przewlekłego zapalenia jelit.
  • M

  • fot. Flickr/ jeffreyw
    fot. Flickr/ jeffreyw

    Makaron błyskawiczny - Chiny

    zrobiony jest z mąki pszennej. Jego niepowtarzalny smak i właściwości (które pozwalają na użycie tego makaronu praktycznie do każdego rodzaju potraw), sprawiają, iż ma on wielu wielbicieli na całym świecie.