E-SKLEP:
539 572 395
pokaż wszystko

 Grzyby od pokoleń są miłością i podstawą Polskiej kuchi domowej, także słynne wyprawy na grzyby są często spotykanym sposobem spędzania czasu z rodziną. Także w Azji grzyby stanowią nieodłączny element kultury zarówno kulinarnej jak leczniczej.

 

Jednym z głównych grzybów orientalnych są grzyby Mun, nieodzowny składnik wielu potraw także słynnych Sajgonek tak spopularyzowanych w Polsce. Potocznie zwane Fungus (Auricularia polytricha). Sprzedawane w formie suszonej lecz aby je użyć grzyby należy namoczyć w wodzie przed rozpoczęciem gotowania. Chińczycy cenią grzyby za dobrotliwy właściwości i wpływ na regulowanie ciśnienia krwi, redukcję cholesterolu oraz zachorowań na raka. Niemniej popularne są odmiany Po-Ku oraz Shitake których wspólne są właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

 

Ich smak jest jednak zupełnie inny od odmiany Mun, są bardziej wyraziste i grzybowe. Grzyby Po-Ku są sprzedawane w całości zakonserwowane w wodzie z solą co gwarantuje zachowanie właściwości odżywczych produktu. Tremella Fuciformus lub inaczej śnieżny grzyby z Wietnamu których gąbkowaty kształt trudno pomylić z innymi rodzajami grzyb, najczęściej stosowane do zup i bulionów.

 

Tamarynd pochodzący z afryki wschodniej rośnie na drzewach tamaryndowca , jest charakterystycznym owocem o strąkowatym krztałcie, miąższ jest lekko słodko kwaśny, z chęcią stosowane w kuchni azjatyckiej, idealnie nadaje się do potraw mięsnych jak i owoców morza, sprzedwany w formie suszonej. Również tamarynd ma zastosowanie w deserach jako polewa do lodów i ciasta. Jeśli bardziej interesują cię desery i napoje warto rozejrzeć się za suszony owocami Bael których kształt i forma przypomina drewniane ozdoby są idealne do drinków i napojów, korzystnie wpływają na urodę i jakość cery.

Produkt dodany do koszyka. Zamknij Do koszyka