E-SKLEP:
539 572 395
pokaż wszystko

Ocet ryżowy po angielsku rice vinegar podobnie jak klasyczny ocet winny pochodzi z fermentacji produktów żywnościowych w tym przypadku ryżu i alkoholu. W zależności od kraju produkcji Chiński ocet ryżowy uchodzą za bardziej kwaśne i cierpkie w smaku, ocet ryżowy Japoński smakuje dużo bardziej łagodne i mają delikatny słodki posmak.

 

Ocet ryżowy zastosowania i wykorzystanie ma szerokie, w tym marynowanie wszelkich potraw przed samym procesem smażenia, przyrzadzane są z niego sałatki, surówki, sosów i dipów szeroko używanych w Azjatyckiej kuchni. W Polsce ocet powszechnie kojarzy się z jako składnik produktów do sushi, ale w zależności od kraju produktuje się go trochę inaczej.

 

Chiński ocet ryżowy należy do najbardziej cenionych, szczególnie czarny ocet chiński Chinkiang której produkcja polega na dojrzewaniu latami w procesie fermentacji w prowincji Zhenjiang, w produkcji zastosowano ryż słodki glutinos. Japoński ocet ryżowy produkowany jest z dodatkiem sake, soli i cukru, najbardziej znaną odmianą jest ocet ryżowy Hon Mirin i ocet Mizkan powszechnie używaną do produktów i dań sushi. Koreański ocet ryżowy z mieszanki słodkiego ryżu glutinos i brązowego ryżu, ma delikatniejsze posmaki również podstawa Koreańskiej kuchni.

 

Ocet ryżowy właściwości zdrowotne i lecznicze są powszechnie znane w Azji, stąd jest bardzo polecany osobom praktykującą zdrową dietę, odchudzanie i osób których klasyczny ocet ryżowy a ocet winny jest zbyt mocną alternatywą. Ocet ryżowy działanie ma na cały organizm wodny powodując lepsze wchłanianie witamin i minerałów z pożywnienia, redukuje uczucie zmęczenia i senności w przypadkach osłabienia organizmu, ma właściwości antyoksydacyjne.

 

Ocet ryżowy ma także użycie do codziennych czynności, przemieszane z wodą i spryskane ubrania powoduje że nie musimy je w ogóle prasować. Ocet ryżowy stosuje się również w kosmetyce na włosy, cerę i paznokcie.

 

Przepisy z octem ryżowym należą do szczególnie lubianych przez miłośników Azjatyckiej kuchni, potrawy z octem ryżowym słyną z głębi smaku, bogatwa kubków smakowych i lekkiej strawności. Ma także wszerakie zastosowania do marynowania i piklowania warzyw i owoców, ogórki w occie ryżowym stanowią idealne przekąski do potrawy głównej, czosnek w occie ryżowy jako dodatek do zup i rosołów.

 

Na Asia tasty możesz znalezć szeroką ofertę na ocet ryżowy, warzone i fermentowane z różnych rodzajów ryżu, zarówno słodkiego glutinos jak i brązowych. Polecamy czarny ocet chiński Chinkiang do potraw mięsnych, słodki ocet ryżowy japoński Hon Mirin do ryb i potraw sushi a także ryż z octem ryżowym idealne jako zaprawa. Brązowe odmiany Koreańskich i Wietnamskich octów oczarują cię pełnią smaku odmiennych sposób fermentacji.

Produkt dodany do koszyka. Zamknij Do koszyka