Sos sojowy to sfermentowany sos z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli. Jest głównym składnikiem większości potraw kuchni orientalnej. Nadaje potrawom bogaty smak i aromat, służy m.in. jako marynata do mięs, dodatek do zup i sałatek.
Skład: woda, odtłuszczone nasiona soi, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, alkohol, pszenica, ekstrakt z drożdży, substancja konserwująca: E211, substancja słodząca: E 955
Produkt nie zawiera glutaminianu sodu.
Przepisy i zastosowanie: zobacz przepisy
Sposób przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 44 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 5 g
w tym cukry: 5 g
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Sól: 13,7 g
Certyfikacja:
Certyfikat PGIS* dla towarów importowanych z poza UE dopuszczonych do obrotu.
*PGIS – Państwowy Graniczny Inspektorat Sanitarny