Rodzaj elastycznego miodu wytworzonego z zarodków wszystkich rodzajów ziaren (ziarna ryżu są moczone do kiełkowania, a następnie rozdzierane, mielone i mieszane z lepkim ryżem, inkubowane przez 1 dzień, następnie tłoczone w celu wydobycia wody i gotowane do zagęszczenia). Maltoza jest elastyczna, nie ciągnąca się, o słodkim smaku, ciemnożółta, pachnąca lepkim ryżem, pożywna i bardzo dobra dla układu pokarmowego. Działa pobudzająco, pobudzająco i apetycznie.
Słód można spożywać bezpośrednio, podawać z prażonymi orzeszkami ziemnymi, robić cukierki arachidowe/sezamowe lub dodawać do napojów (zamiast cukru), marynowany w wypiekach dla pysznego smaku i pięknego koloru, jako składnik potraw….
Maltoza to cukier prosty, dwucukier złożony z dwóch cząsteczek glukozy. Taka budowa tego cukru powoduje, że występuje on np. w owocach, których surowcem zapasowym jest skrobia. W procesie dojrzewania owoców zawarta w nich skrobia rozkładana jest na glukozę, która nadaje im słodki smak, a w procesie tym jako produkt pośredni powstają cząsteczki maltozy (dwie cząsteczki glukozy).