Historia Kikkomana zaczyna się od rodziny Mogi w XVII wieku. Zaczęli produkować sos sojowy w mieście Noda, nad brzegiem rzeki Edo. Holenderscy kupcy przywieźli sos sojowy do Europy, gdzie pod koniec XIX wieku szturmem zdobył światowe wystawy w Wiedniu i Amsterdamie. Dziś ten oficjalny dostawca sosu sojowego na japoński dwór cesarski nadal używa naturalnych metod warzenia i jest obecnie popularnym wyborem na całym świecie.
Nazwa Kikkoman wywodzi się od japońskich słów „kikko” oznaczających skorupę żółwia i „człowiek”, czyli liczbę 10 000. Pochodzi z japońskiej legendy, w której żółwie są symbolem długowieczności – legenda mówi, że żyją od 10 000 lat – sukcesu i szczęścia, cech, które firma również stara się uosabiać.
Składniki: woda, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól) (31%), cukier, ocet spirytusowy, zagęszczony sok z cytryny (3,1%), sól, naturalny aromat cytrynowy, ekstrakt z drożdży.