Pasta sojowa jest powszechnie znana jako doenjang i jest to pasta ze sfermentowanej fasoli wytworzona z soi i solanki.
Pasta sojowa jest powszechnie używana do przygotowania zupy sojowej i może być również używana jako dodatek. Jest spożywany jako przyprawa do warzyw i do maczania.
Można go również mieszać z czosnkiem i olejem sezamowym, aby uzyskać ssamjang, tradycyjnie spożywany w zielonych liściach i często używany jako dodatek do popularnych koreańskich dań mięsnych.
Ponieważ sos sojowy jest fermentowany, korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest również bogaty we flawonoidy, witaminy, minerały i hormony roślinne, znane jako antyrakotwórcze.
Soja jest również bogata w niezbędne aminokwasy: lizynę i kwasy tłuszczowe linolowy, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju naczyń krwionośnych i zapobiegają chorobom związanym z naczyniami krwionośnymi.
Doenjang jjigae (zupa sojowa):
Koreańczycy często jedzą tę zupę w swoich codziennych posiłkach. Sos sojowy gotuje się z tofu, wołowiną, dynią, cebulą i pieczarkami. Miska ryżu i miska gorącej zupy z pasty fasolowej to zwykle ostatnie danie w posiłku, w którym na stole jest dużo mięsa.
Skład: woda, soja, pszenica, sól,alkohol, koji (aspergillus oryzae)
Produkt nie zawiera glutaminianu sodu.
Sposób przechowywania:Produkt przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g :
Energia: 140 kcal
Tłuszcz: 2 g
w tym kwasy nasycony: 0 g
Węglowodany: 19 g
w tym cukry: 6 g
Białko: 14 g
Sól: 11 g
Certyfikacja:
Certyfikat PGIS* dla towarów importowanych poza UE dopuszczone do obrotu
* PGIS- Państwowy Graniczny Inspektorat Sanitarny