Makaron ryżowy lub po prostu makaron ryżowy to makaron zrobiony z ryżu. Głównymi składnikami są mąka ryżowa i woda. Czasami dodaje się takie składniki, jak tapioka lub skrobia kukurydziana, aby poprawić przezroczystość lub zwiększyć galaretowatą i ciągnącą się konsystencję makaronu. Makaron ryżowy najczęściej występuje w kuchniach Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej i Południowej. Są dostępne w postaci świeżej, mrożonej lub suszonej, w różnych kształtach, grubościach i fakturach. Świeży makaron jest również bardzo łatwo psujący się; ich okres przydatności do spożycia może wynosić zaledwie kilka dni.
Wermiszel ryżowy to cienka forma makaronu. Czasami nazywa się go „makaronem ryżowym” lub „pałeczkami ryżowymi”, ale nie należy go mylić z makaronem celofanowym, innym azjatyckim rodzajem makaronu zrobionego ze skrobi z fasoli mung lub skrobi ryżowej, a nie z samych ziaren ryżu.
Główne różnice między makaronem Vermicelli a makaronem ryżowym. Makaron Vermicelli robi się z mąki Maida, a makaron ryżowy z mąki ryżowej. Makaron Vermicelli jest okrągły, podczas gdy makaron ryżowy jest płaski.
Makaron ryżowy ma mniej kalorii, tłuszczu i białka niż makaron jajeczny. Mają też więcej węglowodanów. Jedna filiżanka ugotowanego makaronu ryżowego z białego ryżu ma około 193 kalorii, 0,4 grama tłuszczu, 43,8 grama węglowodanów, 1,8 grama błonnika i 1,6 grama białka, co czyni je zdrową opcją.
Jak smakuje makaron ryżowy? Smak makaronu ryżowego często nabiera smaku potrawy, wchłaniając używane sosy i przyprawy. Z bardzo małą ilością sosu mają łagodny smak ryżu ze względu na zawartość mąki ryżowej. Odpowiednio ugotowany, cienki makaron ryżowy będzie delikatny i lekki.
Ponieważ makaron ryżowy jest tak delikatny, nie gotuj go tak, jak robisz z makaronem. Czemu? Ponieważ ich gotowanie spowoduje, że uwolnią za dużo skrobi i to jest główny powód, dla którego zamieniają się w papkowaty bałagan, gdy je smażysz. Jeśli robisz zupę z makaronem ryżowym, ugotuj je bezpośrednio w bulionie.
W zależności od grubości makaron z miękkiej pszenicy ugotowanie rzadko zajmuje więcej niż trzy do pięciu minut. Makaron ryżowy gotuje się nawet szybciej niż pszenny — mięknie w mniej niż minutę we wrzącej wodzie. Makaron z fasoli mung i yam również gotują się błyskawicznie, a do ich ugotowania możesz nawet nie potrzebować wrzącej wody – gorąca woda powinna wystarczyć.
Pomimo faktu, że makaron ryżowy jest powszechnie używany w całej kuchni azjatyckiej, makaron ramen nie jest makaronem ryżowym. Zamiast tego ramen to rodzaj makaronu, który jest wytwarzany z bardzo cienkich pasm makaronu jajecznego.
Płaski makaron ryżowy ma tendencję do sklejania się, gdy skrobia wychodząca z makaronu ryżowego podczas gotowania sprawia, że stają się lepkie. Jeśli nie będziesz stale mieszał i nie smażył płaskiego makaronu ryżowego lub nie jesteś w stanie utrzymać wilgoci w składnikach, istnieje duże prawdopodobieństwo, że płaski makaron ryżowy będzie się sklejał i zlepiał.
Jaka jest różnica między makaronem ryżowym a makaronem pho?
Zupy z makaronem bułkowym używają makaronu wermiszelowego, który ma okrągły kształt i po ugotowaniu ma ciemniejszy biały kolor. Zupy Pho z makaronem używają patyczków ryżowych, które są płaskie i po ugotowaniu mają nieprzezroczysty i półprzezroczysty kolor. Co to jest? Makaron bułkowy robi się z mąki maida, a paluszki ryżowe z mąki ryżowej.
Jak długo należy gotować makaron ryżowy?
W garnku o pojemności od 6 do 8 litrów na dużym ogniu zagotować od 3 do 4 litrów wody. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj do rozdzielenia; gotować do miękkości, aż będzie miękko, 2 do 3 minut. Drenaż. Jeśli nie używasz od razu, dobrze spłucz, aby makaron się nie sklejał i ponownie odcedź.