Delikatesy azjatyckie Asia Tasty to zarówno stacjonarny i internetowy sklep azjatycki, jaki i restauracja. Posiadamy najbogatszą ofertę produktów azjatyckich, których większość samodzielnie importujemy z Azji, począwszy od owoców morza, poprzez ryż, makarony ryżowe, sosy rybne i sojowe, po wszelkiej maści przyprawy oraz ich mieszanki. Na miejscu można spróbować dodatkowo pysznych dań kuchni orientalnej. Wszystko w jednym miejscu, tak by mieszkańcy Warszawy mogli cieszyć się oryginalnymi smakami prosto z Azji w przystępnych cenach.

Jeśli nie miałeś/aś nigdy styczności ani możliwości aby poznać kulturę Dalekiego Wschodu, to kuchnia orientalna zabierze Cię w najdalsze krainy Azji oczarowując Twoje kubki smakowe, które raz dotknięte magią przypraw, sprawią, że nic nie będzie smakowało tak jak dawniej. Bogactwo asortymentu składające się na całą mozaikę Azji tworzyliśmy latami zaczynając od zaplecza kuchennego, tworząc różne kompozycje popularnych potraw azjatyckich, których składniki były szczegółowo dobierane. Każda kuchnia ma swoją niezwykłą, unikalną cechę, uzależnioną od przypraw z którymi będziemy kojarzyć dany kraj. Stąd w naszej ofercie znalazły się produkty kuchni azjatyckiej poszczególnych krajów, takich jak:

Kuchnia Chińska jest na tyle bogata, że różni się w zależności od prowincji z której pochodzi. Wyróżniamy obecnie 7 rodzajów odmian kuchni chińskiej, z czego najpopularniejsza jest kuchnia pekińska, której cechą charakterystyczną  są bułki pszenne gotowane na parze i dania mięsne smażone i opiekane w różnych kombinacjach. W kuchni Kantońskiej, z racji bliskiego dostępu do oceanu, przeważają potrawy bogate w produkty rybne i owoce morza, a także dodatki warzywne i mięsne krojone na drobne kawałki i podsmażane na woku. Kuchnia Szanghajska, to również dominująca rola ryb i owoców morza, lecz unikalną cechą jest dodatek brązowego ryżu do potraw mięsnych, dając kombinację potraw słodko-słonych o wyraźnym kontraście. Kuchnia Syczuańska opiera się o potrawy z królika, które stanowią aż 3/4 krajowego spożycia. Przyprawy chińskie, jak unikalny pieprz syczuański, oraz mocne dodatki z papryki sprawiają, że jest ona jedną z najbardziej pikantnych rodzajów kuchni chińskiej, których tradycja została wpisana na listę dziedzictwa UNESCO z umiejscowieniem w Chengdu.

Kuchnia Tajska, od wieków kształowana była przez chińskie i indyjskie wpływy kulinarne. Fakt ten pokazuje dominację pikantnych ostrych potraw tajskich, których wiele najpopularniejszych potraw tajskich łączą przyprawy tajskie takie jak curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, świeży imbir oraz liście limonki. Potrawy tajskie bardzo mocno spopularyzowało się w Polsce, szczególnie zupy Tom Yum i Tom Kha które są idealnym reprezentantem cechy charakteru potraw z Tajlandii. Co jest najlepszego w kuchni Tajskiej ? To że łączy tyle smaków i aromatów wcale nie znaczy że jest skomplikowana, wręcz przeciwnie bardzo łatwo jest się jej nauczyć co czyni ją tak atrakcyjną pośród wielu kuchni orientalnej Azji. Wbrew opinion kuchnia Tajska nie jest nadmiernie pikantna, wręcz przeciwnie dominują potrawy gdzie słone łączy się z słodkością co powinno ucieszyć osoby mające delikatne podniebienie i żołądek. Produkty do kuchni tajskiej cieszą się niesłabnącą popularnością w Polsce znajdując coraz większy krąg miłosników kultury kulinarner Tajlandi.

Kuchnia i jedzenie odgrywa ogromną rolę w kulturze Tajskiej gdzie jest formą centralną każdego spotkania towarzyskiego, czasem samym sobą jest powodem do celebrowania i kontaktów z rodziną i przyjaciółmi. Wywodzi się to z samej natury Tajów którzy są niezwykle towarzyscy i przyjacielscy dla każdego a przekłada się również na to jak jedzą razem. W przeciwieństwie do kultury zachodniej Tajowie nie otrzymują indywidualnych dań każdy osobno z wydzielonymi porcjami a zamawiane są wszystkie dania gdzie każdy może skosztować każdego dania, wszycy dzielą się potrawami co wpływa na to że zdecydowanie lepiej jest jeść w większej grupie czyniąc posiłek dużo bardziej atrakcyjne, nie bez przyczyny Tajowie wierzą że jedzenie w pojedynkę przynosi pecha.

Kuchnia Japońska których produkty do sushi znajdziecie w naszej regularnej ofercie uznana jest jako nazdrowsza kuchnia świata znana z jedzenia przeważnie na surowo lub gotowanych, pieczonych i duszonych na parze owoców morza i ryb maczane w sosie sojowym. Niezwykle popularne jest jedzenie gotowane bezpośrednio na stole jadalnym, gdzie wszystkie składniki podawane są na surowo a jedzący sam gotuje i wyjmuje z wrzątku gotowe jedzenie. Nie bez przyczyny Japonia od wielu lat jest w ścisłej czołówce państw o najdłuższej średniej życia, zdrowa dieta minimalizująca jedzenie przetworzonych produktów żywnościowych dobitnie pokazuje swoje dobroczynne właściwości, jesteś tym co jesz nabiera nowego znaczenia.

Kuchnia Wietnamska jest najbardziej spopularyzowaną w Polsce kuchnią, chociaż wiele dań początkowo było spolszczonych to obecnie coraz bardziej zyskują oryginalne potrawy Wietnamskie, w tym szczególnie popularny rosół Pho z wołowiny oraz chrupiące sajgonki. Przyprawy Wietnamskie są zdominowane przez rózne odmiany papryki chilli, pieprzu, anyżu, czy kardamonu których łączy się w mieszanki przypraw gotowych do doprawiania potraw. Na produkty do kuchni Wietnamskiej składają się również papier ryżowy  które zawijane są chrupiące sajgonki, ocet ryżowy do surówek i sałatek, oraz olej sezamowy idealny do marynowania mięsa dając mu niesamowity aromat podczas pieczenia. Po każdym wspaniałym posiłku kawa wietnamska pobudzi do działania, jej aromat i moc powoduje że długo będziemy się delektować smakiem.

To dla nas radość móc dzielić się z wami bogactwem kulinarnym kultury dalekiego wschodu, każdego dnia poszerzamy ofertę dbając również o bezpieczeństwo pochodzenia. Wszystkie produkty oferowane na stronie i w sklepie stacjonarmy pochodzą z legalnego źródła, mają kompletne dokumenty dla wymogów sanitarnych gwarantując jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów.

Śledź nas na Facebooku