Jadalny papier ryżowy jest używany do produkcji świeżych letnich bułek (sałatkowych) lub smażonych sajgonek w kuchni wietnamskiej, gdzie papier ryżowy nazywa się bánh tráng lub bánh đa nem. Składniki papieru ryżowego spożywczego obejmują mąkę z białego ryżu, mąkę z tapioki, sól i wodę. Proszek z tapioki sprawia, że papier ryżowy jest kleisty i gładki. Jest zwykle sprzedawany suszony w cienkich, chrupiących, półprzezroczystych okrągłych arkuszach, które są owinięte w celofan. Arkusze są indywidualnie zanurzane na krótko na kilka sekund w ciepłej lub chłodnej wodzie, aby zmiękły, a następnie owijane wokół pikantnych lub słodkich składników.
Papier jadalny jest używany do domowego wypieku żywności, takiej jak makaroniki, i często jest sprzedawany osobno jako kolorowe arkusze, które są albo gładkie, albo z nadrukiem, np. banknotami.
Papier ryżowy sprzedawany jest w suszonych arkuszach. Przed użyciem będziesz musiał je ponownie nawodnić, aby były elastyczne. Po nawodnieniu papier ryżowy można jeść bez zmian — jak letnie bułeczki — lub smażyć. Świeże bułki to najczęstszy sposób, w jaki pracujemy z papierem ryżowym w naszej kuchni.
Im więcej ryżu jest w gazetach, tym są bardziej nieprzejrzyste i grubsze. Papiery wykonane z ryżu i skrobi z tapioki mają półprzezroczystą stronę i wydają się bardziej wzniosłe w opakowaniu; te cieńsze dogodnie miękną w ciepłej lub letniej wodzie, podczas gdy grubsze potrzebują cieplejszej wody.
Jak długo moczysz papier ryżowy?
Umieść jedno opakowanie ryżu w wodzie i pozostaw do namoczenia tylko przez 10-15 sekund. Po wyjęciu i ułożeniu na blacie lub talerzu nadal powinien być dość twardy. (Zmięknie, gdy dodasz składniki nadzienia, ale jeśli pozwolisz mu moczyć się zbyt długo, stanie się zbyt miękki i rozdziera się, gdy go zwiniesz.)
Wiele opakowań z papieru ryżowego jest oznaczonych jako „skórka na sajgonki”, ale wiedz, że jest to termin technicznie stosowany do chińskich sajgonek na bazie pszenicy, które pochodzą z Szanghaju; Filipiński lumpia są wykonane z podobnego rodzaju cienkiego opakowania. Viet rolki papieru ryżowego w jakiś sposób stały się znane jako sajgonki, chociaż są spożywane przez cały rok!
Papier ryżowy, owijki wonton są również częścią owijek ryżowych. Jedyna różnica między opakowaniem papier wonton a opakowaniem ryżu polega na tym, że do ciasta z mąki ryżowej dodaje się jajko. Ciasto jest następnie rozwałkowane na gładkie płaskie cienkie arkusze, które zwykle są cięte na pożądane kształty i rozmiary.