Kokos to owoc który zawsze kojarzył się z egzotyką i dalekimi krajami. Oprócz symboliki turystycznej ma również wiele właściwości i jest szeroko używany w kuchnii dalekiego wschodu.Stamtąd pochodzi również kokos, których największa produkcja obejmuje kraje Indochin a także najwięksi eksporterzy Aroy-D, Chaokoh czy Savoy
Mleko Kokosowe produkuje się z miąższu owoca kokos, poprzez gotowanie i filtrację co daje mleko które znamy, aby osiągnąć chudsze mleko kokosowe proces jest ponawiany. Tak otrzymany proszek mieszany jest z wodą która w zależności od proporcji jest mlekiem lub kremem kokosowym. Przy produkcji przemysłowej, cały proces jest zautomatyzowany zaś końcowy produkt pasteryzowany i pakowany do puszek lub kartonów typu tetrapak.
Właściwości mleka kokosowego są szeroko znane i bardzo popularne wśród osób nie tolerujących laktozy, i z sukcesem jest używany jako pełnoprawny zamiennik krowiego mleka. Mleko kokosowe zawiera wysoką wartość tłuszczów nasyconych, oraz ma wiele witamin B1, B3, B5, B6, C i E.
Dzięki swoim właściwościom ma działania antybakteryjne i antywirusowe aczkolwiek z racji wysokiej zawartości tłuszczy należy go stosować z umiarem.
Mleko kokosowe przechowujemy w temperaturze pokojowej, po otwarciu należy mleko włożyć do lodówki i spożyć w ciągu kilku dni.
Jakie kupić mleko kokosowe? Najlepiej tylko te których skład ogranicza się do ekstraktu kokosowego i wody. Im więcej ekstraktu kokosowego w stosunku do wody tym wyższa jakość a co za tym idzie również cena. Posiadamy w ofercie wysokiej zawartości kremy kokosowe Savoy których skład sięga aż 70%. Dla osób które jednak boją się o kaloryczność zalecamy używania mniejszego stężenia i dobrania wg własnych potrzeb energetycznych.
Ciekawą alternatywą dla mleka kokosowego jest mleko ryżowe, których smak jest zdecydowanie delikatniejszy, produkowany z brązowego ryżu i w przeciwieństwie do mleka krowiego nie ma cholesterolu nie zawiera laktozy. Idealny produkt dla osób nie tolerujących laktozy czy soji, oraz weganów i wegetarian.